Kikosarazták Szekerest Moszkvában

Vágólapra másolva!
Nem fogadta Szekeres Imre honvédelmi minisztert Moszkvában Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint azért, mert az orosz tábornokoknak nem tetszett, hogy Budapest teljes mértékben támogatta NATO-szövetségeseit az európai hagyományos haderőket korlátozó CFE-szerződés vitás kérdésben. A Magyar Nemzet szerint Szekeres pedig egy új orosz-magyar katonai megállapodásról és haditechnikai fejlesztésekről tárgyalt volna.
Vágólapra másolva!

Állítólag más elfoglaltságaira hivatkozva nem találkozott Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel Moszkvában Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter. A Nyezaviszimaja Gazeta úgy tudja, hogy a találkozót azért nem tartották meg, mert az orosz tábornokok így fejezték ki elégedetlenségüket Magyarországgal szemben. Budapest ugyanis NATO-szövetségeseit támogatta az európai hagyományos haderőket korlátozó CFE-szerződés vitás kérdéseiben egy júniusi bécsi értekezleten.

"Az orosz katonák obstrukciót kezdtek a NATO ellen" című írásában az orosz lap azt írja, hogy Szergyukov rendkívül nagy elfoglaltságával magyarázták a találkozó lemondását, így Szekeres csak az alsóház, az Állami Duma és a felsőház, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságainak tagjaival találkozott.

A Magyar Nemzet szerint Szekeres eredetileg a NATO és Oroszország viszonyáról, egy új magyar-orosz katonai megállapodás kereteiről, valamint haditechnikai fejlesztésekről, például a Magyar Honvédség MiG-29-eseinek visszaszállítása fejében korszerű helikopterek beszerzéséről tárgyalt volna. A lap információi szerint a Honvédelmi Minisztérium kétoldalú kapcsolatok osztályának szervezése azért is érthetetlen, mert az oroszok elutasító magatartására számítani lehetett.

A megejelent írásokra reagálva, Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt mondta: az oroszországi látogatás fő célja a Don-kanyarban kialakított magyar katonai temetők meglátogatása volt. Bocskai hozzátette, hogy a látogatás szervezésekor jelezték: szeretnének nem hivatalos találkozót tartani Szergyukovval. Orosz részről azonban ezt a találkozót a magyar miniszter indulását megelőzően nem sokkal, Szergyukov programjának változása miatt lemondták.

Szekeres Imre ezt követően csütörtökön bejelentette: magyarországi látogatásra hívta az orosz védelmi minisztert. "Meghívom Szergyukov miniszter urat egy neki megfelelő időpontban hivatalos magyarországi látogatásra" - fogalmazott Szekeres, kiemelve, hogy tárgyalásokat szeretne folytatni az orosz-magyar katonai együttműködésről.