Chavez lerombolja Kolombusz mítoszát Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Hugo Chavez venezuelai elnök hadat üzent az Amerikát éppen 515 éve felfedező Kolombusz emlékének - írja a Guardian. A Dél-Amerikában terjedő nézet szerint a hajós és az utána letelepedő európaiak csupa rosszat hoztak a kontinensre, ezért most átírják a róla szóló könyveket, és leveszik nevét az utcatáblákról.
Vágólapra másolva!

Az 1492. október 12-ei dátum évfordulója - ami Európában "Amerika felfedezéseként" ismert - mindig nagy felzúdulást kelt Dél-Amerika lakosai között - írja a Guardian. A brit lap cikke szerint a kontinens egyes részein százmilliók tekintik ezt a népirtás kezdetének.

A térségben úgy tekintenek a "felfedezés" utáni évszázadokra, mint amikor sok mindent elveszítettek népeik: földet, aranyat, szabadságot. Ehelyett betegséget kaptak, valamint irtották őket. A lap által idézett bristoli professzor, Mark Horton igazi csapásnak nevezte a korszakot.

Ámde ellentámadás kezd kibontakozni mostanában - olvasható a brit lapban. Évszázados ellenállás után az őslakosok érvényesítik jogaikat az úgynevezett rózsaszín hullám hátán hatalomra jutott baloldali államfők vezetésével. A politikusok ugyanis módszeresen lebontják a régió Európa-központú örökségét, s mindezt Kolombusszal kezdik.

Az egyik vezetője ennek a mozgalomnak Hugo Chavez, Venezuela államfője, aki nem tartja magát ahhoz, amire az iskolában annak idején tanították: tisztelje Kolombuszt. Miközben Európában a mai napig Amerika felfedezéseként emlékeznek 1492. október 12-re, aközben Chavez átkeresztelte az ünnepnapot az Őslakosok Napjává.

Emellett kampányt indított Chavez a gyarmati idők emlékének felszámolására. Átíratja a tankönyveket, az egykori spanyol hódítással szembeni ellenállást hősies tettként állítja be, valamint folyik Kolombusz nevének eltüntetése a különféle helyekről.

A Caracas-i libegő új neve például Nagy Hegy lett, míg a város egyik sugárútja az Őslakosok Ellenállásának Útja nevet kapta. A pontosan három éve ledöntött, majd megjavított Kolombusz szobrot pedig a városi hatóságok nem állítják vissza.