Tom Lantos találkozott Orbán Viktorral

Vágólapra másolva!
Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, kongresszusi hivatalában egyórás, elsősorban az amerikai külpolitika kérdéseit érintő megbeszélést folytatott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel A találkozón szó volt a Magyar Gárdáról is. Orbán Viktor a héten azt nyilatkozta, hogy "Tom Lantossal nagyon régi, jó kapcsolatunk van, számos kérdésben egyetértünk, számos kérdésben pedig nem".
Vágólapra másolva!

A megbeszélés után Lantos a sajónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Orbán Viktornak felháborodását fejezte ki a Magyar Gárda működésével kapcsolatban. Ismételten jelezte, a kongresszus megakadályozza, hogy a gárda tagjai az Egyesült Államok területére léphessenek.

"Egy demokratikus, civilizált országnak hadserege van, nincs szüksége egy félkatonai szélsőjobboldali milíciára" - mondta vendégének, aki Lantos szerint "nem fejezte ki egyet nem értését álláspontjával" - közölte.

Tom Lantos azt mondta Orbánnak, hogy szülőhazájában, amelyet nagyon csodál, "sajnos mindig létezett egy vékony szélsőjobboldali, ultranacionalista fasiszta réteg". Reményét fejezte ki: "ahogy az ország érettebbé válik demokratikus irányultságát illetően, ennek a csoportnak a jelentősége csökkenni fog", amivel Orbán Viktor egyetértett.

A volt magyar miniszterelnök érdeklődésére Magyarország amerikai megítélését illetően Tom Lantos azt mondta Washingtonban "nem gondolnak sokat Magyarországra", mivel az Egyesült Államok külpolitikai súlypontjai elsősorban Kína, India, Irán, Irak és Oroszország. Inkább az euroatlanti kapcsolatokra koncentrálnak, semmint az egyes országokhoz fűződő kétoldalú kapcsolatokra - mondta Lantos, hozzátéve, hogy neki, a külügyi bizottság elnökeként 192 országgal kell foglalkoznia. Úgy fogalmazott, hogy a Nicholas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár alkotta "új kombinációtól" a transzatlanti viszony drámai javulását várják.

Tom Lantos a 2006-os évet különlegesnek nevezte abból a szempontból, hogy az 56-os magyar forradalom 50. évfordulója kapcsán szokatlanul nagy figyelem irányult Washingtonban Magyarországra; egyebek mellett a külügyminisztériumban és a Kapitóliumon megemlékezést tartottak, az elnök többször beszédet mondott és Budapestre látogatott. Legközelebb talán 2056-ban lesz ilyen figyelem - tette hozzá.

A találkozón jelen volt Horváth János fideszes parlamenti képviselő is, aki abból az alkalomból érkezett az Egyesült Államokba, hogy Truman-Reagan Szabadság Emlékéremmel tünteti ki a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány.