"Nincs B terv" - figyelmeztetés a klímatárgyaláson

Vágólapra másolva!
Drámai hangú beszéddel nyitotta meg az ENSZ-főtitkár a klímaváltozás elleni új egyezményről szóló tárgyalásokat. A gázkibocsátás csökkentését célzó kiotói megállapodáshoz nemrég csatlakozott Ausztrália új miniszterelnöke is közölte: nincs B terv, nem lehet másik bolygóra menekülni.
Vágólapra másolva!

"A klímaváltozás zajlik, a hatása valóságos. Itt az idő, hogy cselekedjünk" - jelentette ki Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár, amikor a Bali szigetén zajló konferencián megnyitotta a felső szintű tárgyalásokat az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. A főtitkár azt mondta, tétlenség esetén az emberiségnek szárazsággal, éhínséggel és a tengerszint emelkedésével kell szembenéznie.

A BBC News szerint a konferencia résztvevői abban bíznak, hogy sikerül megegyezniük egy olyan menetrendben, amely elvezet egy új kibocsátási megállapodáshoz. Az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről szóló, jelenleg érvényben lévő kiotói megállapodás 2012-ben jár le.

A konferencián az új ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd átadta az ENSZ-főtitkárnak azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy országa csatlakozott a kiotói egyezményhez. "Nincs B terv, nem tudunk egy másik bolygóra menekülni" - jelentette ki Rudd, akinek választási programjában a környezetvédelem volt az egyik legfontosabb elem.

Az ausztrálok csatlakozása után az Egyesült Államok maradt az egyetlen olyan ipari állam, amely nem írta alá a kiotói megállapodást. Elemzők figyelmeztetnek arra, hogy ha az új egyezményből is kimaradnak az amerikaiak, akkor az kétségessé teheti a kibocsátás-csökkentési célok elérését. Az ENSZ azt szeretné, ha a fejlett országok 25-40 százalékkal fognák vissza a kibocsátást 2020-ra az 1990-es szinthez képest.