Tiltakozik Pozsony a Magyar Gárda miatt

Vágólapra másolva!
Nyilatkozatban tiltakozott a Magyar Gárda új tagjainak avatása ellen vasárnap a szlovák külügyminisztérium. Pozsonynak nem tetszik, hogy a magyar hatóságok eltűrték a szélsőséges csoport eskütételét.
Vágólapra másolva!

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott nyilatkozatában fejezte ki a Magyar Gárda miatti nemtetszését a szlovák diplomácia. Pozsony állásfoglalása szerint ez - a közelmúltban romák ellen is fellépő - "a szélsőséget és a revizionizmust nyíltan hirdető, a szomszédos országokban és más nemzetekhez tartozó emberekben külső ellenséget kereső" szervezet tevékenysége ellenkezik azokkal az alapelvekkel, amelyekre a jelenlegi Európa épül.

A nyilatkozat kifogásolja, hogy a gárda működését nem akadályozzák Magyarországon, és szervezetet egyes magyarországi és külföldi politikai tömörülések is támogatják. A Magyar Gárdában testet öltött "fokozódó veszély és kihívás nem csak a demokratikusan gondolkodó magyarországi embereket, hanem a szomszédos országok polgárait is létében fenyegeti" a szlovák álláspont szerint.

"Ez egész Európa gondja", mert az agresszív nacionalizmusnak, a rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak vagy az újfasizmusnak nincs és nem is lehet helye a demokratikus Európában.

"A Szlovák Köztársaság felhívja az illetékes magyar hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Magyar Gárda mindennemű tevékenységének megakadályozására" - hangzik a szlovák külügyi nyilatkozat, amely egyben jelzi: a probléma kezelése ügyében az európai intézményekhez is fordul.