Berlusconi jelöltje lett Róma polgármestere

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi egyik korábbi minisztere, Gianni Alemanno jobboldali jelölt nyerte a római polgármester-választást. A római polgármesterség 13 év uáni elvesztése újabb súlyos kudarcot jelent a baloldali Demokrata Párt számára.
Vágólapra másolva!

Gianni Alemanno jobboldali jelölt nyerte a római polgármesteri székért folyó versengést - közölte az olasz belügyminisztérium hétfőn az önkormányzati választások második fordulójának részeredményei alapján.

A leadott szavazatok 95 százalékának kiértékelése alapján Alemanno, a Nemzeti Szövetség (AN) jelöltje a szavazatok 53,6 százalékát kapta, míg a balközép Demokrata Párt (PD) színeiben induló Francesco Rutelli kétszeres volt római polgármesterre a választók 46,4 százaléka szavazott.

Az elmúlt harminc év legnagyobb részében - 1993 óta megszakítás nélkül - balközép párt adta az olasz főváros első emberét.

A római polgármesterség elvesztése újabb súlyos kudarcot jelent a Demokrata Párt számára, amely alulmaradt az április 13-14-i parlamenti választásokon a Silvio Berlusconi mögött felsorakozó jobboldali pártszövetséggel szemben.

Alemanno, aki mezőgazdasági miniszter volt Berlusconi egyik korábbi kormányában, változást ígért az elmúlt tizenöt év balközép városvezetése után. Felrótta elődeinek, hogy nem újították meg az Örök Város infrastruktúráját. A bevándorlók számlájára írt közelmúltbeli erőszakos bűncselekmények azt támasztják alá Alemanno szerint, hogy Rutelli és a távozó polgármester, a PD élén álló Walter Veltroni nem tettek semmit a közbiztonság javítása érdekében.