Clinton most már kész bedobni a törölközőt

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt meggyőzték politikai szövetségesei a kedden még hezitáló Hillary Clintont arról, hogy most már ideje feladni a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelmét. Az egykori first lady szombaton fogja bejelenteni, hogy kiszáll és ő is Barack Obamát támogatja, aki már hozzá is kezdett az alelnökjelölt kereséséhez. Ezzel a fordulattal most már semmi sem akadályozhatja a tényleges elnökválasztási kampányt, Obama és a republikánus John McCain párbaját.
Vágólapra másolva!

Szombaton Washingtonban beszédet mond Hillary Clinton, és be fogja jelenteni, hogy vége a kampányának. Egyik fő stratégája, Howard Wolfson és más stábtagok is közölték, hogy az egykori first lady támogatásáról fogja biztosítani Barack Obamát, aki a keddi utolsó előválasztási forduló éjszakáján elég küldöttet szerzett ahhoz, hogy bebiztosítsa jelöltségét.

Hillary Clinton kedden azt mondta, még nem döntötte el, hogy mihez kezd az előválasztás lezárultával. Szerdán azonban a politikai támogatóival folytatott beszélgetések meggyőzték, hogy félre kell állnia - írja a New York Times. Eredetileg péntekre tervezték a kiszállását bejelentő beszédet, de végül eltolták szombatra, Wolfson szerint azért, hogy a részt venni szándékozó szimpatizánsok is jobban felkészülhessenek.

Barack Obama közben felállított egy háromtagú bizottságot az alelnökjelölt kiválasztására. A testületnek tagja Caroline Kennedy, az 1963-ban megölt John F. Kennedy elnök lánya. Hillary Clinton kedden jelezte, "nyitott arra", hogy ő legyen az alelnökjelölt. Ez ugyan segíthetné Obamát abban, hogy elnyerje azoknak a bizalmát, akik az előválasztások során az egykori first ladyt támogatták, viszont több érv is szól a közös indulás ellen. Obama ugyanis a változás jelszavával kampányol, ezt az üzenetet pedig gyengíthetné, ha a washingtoni bennfentesnek tartott Clintont választaná társnak.

Azzal, hogy Clinton feladja a versenyt, új szakasz kezdődik a kampányban, amelynek csúcspontja a november első keddjén esedékes elnökválasztás lesz. Most már a két nagy párt - a demokraták és republikánusok - jelöltjeinek párbaján lesz a hangsúly. Ez izgalmasnak ígérkezik, ugyanis életútjukat és politikai programjukat tekintve két nagyon különböző politikusról van szó. Már önmagában az a tény is sokatmondó, hogy a több mint húsz éve szenátorkodó republikánus John McCain idén tölti be 72. életévét, míg a szenátusba négy évvel ezelőtt bekerült afroamerikai Barack Obama még csak 47 éves.

Több fontos kérdésben is különbözik a két jelölt véleménye, különösen igaz ez például Irakra. Obama minél hamarabb kivonná az amerikai katonákat az országból, míg McCain szerint ez katasztrófához vezethetne. Az már az utóbbi hetekben kiderült, hogy az egymás elleni kampányolásnak, melyek lesznek a főbb irányai. Obama igyekszik úgy beállítani McCaint, mint aki folytatná a rendkívül népszerűtlen George Bush jelenlegi elnök politikáját. A republikánus jelölt eközben azt hangoztatja, hogy riválisa tapasztalatlan, különösen nemzetbiztonsági kérdésekben, és ezzel szerinte veszélybe sodorná az országot.