Pesti utcai harcot kevert a belgrádival a CNN és az AP

Vágólapra másolva!
Belgrádig járna a kisföldalatti? Létezik, hogy magyar zászlót lengetnek a Radovan Karadzic kiadatása ellen tiltakozó belgrádi tüntetők? Az AP hírügynökség a CNN honlapján közzétett rövid videója szerint igen. Az elvileg a kedd esti belgrádi randalírozásokról szóló kommentár nélküli felvételeket budapesti zavargások képei tarkították. A felvételt szerda délutánra eltávolították.
Vágólapra másolva!

Furcsa keretbe ágyazta az AP hírügynökség a Radovan Karadzic kiadatása elleni, belgrádi, utcai randalírozásba fulladt tüntetésekről szóló videós beszámolóját. Az alig másfél perces felvétel első és utolsó képsorai ugyanis egyértelműen Budapesten készültek, feltehetően a 2007. október 22-én történt utcai zavargásokon.

A videót a CNN honlapja tette közzé, közvetlenül a Karadzic Hágába szállításáról szóló hír alatt, majd hétfő délutánra eltávolították. Az első képeken kivehető volt, amint a randalírozók címeres magyar zászlót lengetnek, ismerős a kék színű vizet fecskendező vízágyú, és egy parkoló autónak is egyértelműen magyar a rendszáma.

Az összesen 1 perc 21 másodperces felvételen a 16. másodperctől szerepelt Belgrád, de csak 1 perc 9 másodpercig. Azt követően ismét Budapest. A háttérben égő hulladék előtt egyértelműen felismerhető volt a kisföldalatti egyik Andrássy úti megállójának lejárata, amikor a kamera ráközelített, még a felirat is olvasható volt a táblán: Földalatti.

Forrás: [origo]
Kivágott kép a CNN-en közzétett videóból

Az AP kommentár nélkül készült videója a CNN oldalán volt meglátható, Szerb ultranacionalista tüntetés címmel. A tájékoztató szöveg így szólt: "Összecsapások törtek ki a Radovan Karadzic kiadatása ellen szervezett tüntetésen, amelyen több ezer szerb nacionalista vett részt". A linken hétfő délután azonban már csak az összeállítást megelőző reklám maradt, illetve egy felirat, amely szerint a videót eltávolították.