Karadzic állítja: alkut kötött az amerikaiakkal

Vágólapra másolva!
Radovan Kardzic egykori boszniai szerb vezető azt állította egy szerb ügyésznek, hogy annak idején megállapodott Richard Holbrooke-kal, a daytoni békemegállapodás amerikai megalkotójával: nem adják ki a hágai nemzetközi törvényszéknek , ha visszavonul a politikai közéletből.
Vágólapra másolva!

A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint Karadzic hágai kiadatása előtt néhány órával, Belgrádban számolt be a korábbi alkuról.

Az állítólagos Holbrooke-Karadzic megállapodás tényét megerősítette Karadzic volt tanácsadója, az egykori boszniai Szerb Köztársaság külügyminisztere, Aleksa Buha is. Buha kijelentette: jelen volt az eseményen. A megállapodást 1996 júniusában kötötték. "Holbrooke személyesen erősítette meg nekem egy papírt lobogtatva" - mondta. Hozzátette: Karadzic egy évvel később hasonló megállapodást kötött Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszterrel.

Ez év áprilisában a boszniai fővárost felkereső Holbrooke cáfolta az állítólagos megállapodás tényét, hozzátette ugyanakkor, hogy mutattak neki valamilyen papírt.

A Blic című belgrádi újság csütörtökön közölte az első fotót arról, hogy néz ki Karadzic, miután - immár őrizetben - megszabadult az álcázásként növesztett hosszú hajától, szakállától. A képen egy ősz férfi látható, rövid, hátrafésült hajjal, derűs arckifejezéssel, ajkain egy könnyed mosollyal, fejét kicsit megdöntve, nyakában egy aranylánccal.

Fel volt készülve rá Radovan Karadzic, hogy letartóztatják - nyilatkozta csütörtökön Karadzic testvére az Izvesztyija orosz napilapban. "Úgy gondolja, hogy minden rendben lesz. Számít az orosz diplomácia segítségére" - fogalmazott Luka Karadzic. Ugyanakkor hozzátette: testvére arra számított, hogy csak később, valamikor hat hónapon belül fogják majd el.

Szerda hajnalban szállt fel az a szerb kormánygép, amely a nemzetközi törvényszék elé szállította Radovan Karadzic, háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb vezetőt. Karadzicot 11 vádpontban, többek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják Hágában; másfél hete fogták el.

A volt politikus szerda reggel fél hét tájban meg is érkezett Hágába. Karadzicot csütörtökön hallgatják meg először a nemzetközi törvényszéken.