Legkorábban hétfőn adhatják ki Karadzicot

Vágólapra másolva!
Fellebbezett hágai kiadatása ellen a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic. A különbíróság ügyésze szerint nincs sok esélye megakadályozni a kiadatást, amelyről már a jövő héten dönthetnek. Karadzic mindenesetre nyugodtan viselkedik.
Vágólapra másolva!

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt - közölte a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze. Vladimir Vukcevic pénteken elmondta, hogy a vádlott hágai kiadatása elleni fellebbezést a bírói testület a beérkezésétől számítva három napon belül bírálja el.

Karadzic ügyvédje, Svetozar Vujacic pénteken késő este nyújtotta be a fellebbezést. A Politika nevű napilapnak az ügyvéd elmondta, hogy az iratot postán adta fel, de azt nem árulta el, hogy Belgrádban vagy vidéken. Ez utóbbi esetben még inkább késlekedhet a fellebbezés beérkezése.

Vukcevic feltételezése szerint a bírói testület jövő hétfőn ül össze. Elvileg fennáll annak a lehetősége, hogy helyt ad a fellebbezésnek, ám Vukcevic ezt "nagyon valószínűtlennek" minősítette. A kiadatási végzést végül a szerb igazságügyi miniszter írhatja alá. Karadzic ügyvédje pénteken úgy vélekedett, hogy védencét jövő szerdánál hamarabb nem adják ki Hágának.

Jól viselkedik

A Glas Javnosti című belgrádi napilap szombaton megszólaltatta Milan Dilparicot, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különbíróság vizsgálóbíráját, aki szerint Karadzic tiszteletteljes hangon beszélt vele a hétfői elfogását követő első meghallgatáson. Az újság a bíróság munkatársaitól úgy értesült, hogy a boszniai szerbek egykori vezetője őrizetesként jól viselkedik abban a belgrádi börtönben, amelyben vélelmezhető hágai kiadatásáig őrzik.

A lap egyik forrása "normális emberként, magas intelligenciahányadossal bíró értelmiségiként" írta le a neves foglyot, egyben kategórikusan cáfolta a Dnevni Avaz című boszniai lap azon értesülését, hogy Karadzic depresszió elleni gyógyszereket kért volna. A forrás szerint a boszniai szerbek egykori vezetője "testileg és lelkileg is egészséges", és éjszaka békésen alszik.

Ezrek tüntettek kiadatása ellen

Közben szombaton több ezer boszniai szerb vett részt azokon - a Szerbiai Demokratikus Párt (SDS) által szervezett - tüntetéseken, amelyeken Radovan Karadzic küszöbönálló kiadatása ellen tiltakoztak a boszniai Szerb Köztársaság több városában. A Szarajevó melletti Paléban, amely Karadzic székhelye volt az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, Mladen Bosic, a párt jelenlegi elnökének vezetésével mintegy kétezren vonultak fel, kezükben Karadzic képeivel és a "szerb hőst" éltető transzparensekkel.

Fotó: MTI
Egy tüntető Karadzic és Mladic fotójával

Gyertyát gyújtottak a demonstrálók, akik közül többen Karadzic és egykori vezérkari főnöke, - a még mindig bujkáló, szintén népirtással gyanúsított - Ratko Mladic arcképével díszített trikót viseltek. Banja Lukában, a boszniai szerbek fővárosában körülbelül ezren vettek részt a tüntetésen.

Több mint egy évtizedes bujkálás után Szerbiában fogták el hétfőn Radovan Karadzicot, akit háborús-, és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak, így őt - valamint a hadsereg akkori vezérkari főnökét, a még mindig szökésben lévő Ratko Mladicot tartják felelősnek a kelet-boszniai srebrenicai népirtásért. Az egykori boszniai szerb vezető a szerb fővárosban élt Dragan Drabic név alatt, és egy klinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kezelt betegeket. Álcázta magát, hosszú fehér szakállat növesztett, így gyakorlatilag nem lehetett felismerni. Karadzicot várhatóan átadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.