Fürdőnadrág is volt Karadzicnál elfogásakor

Vágólapra másolva!
Egyre több részlet derül ki a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic elfogásáról és bujkálása időszakáról. Egy szemtanú szerint nem tanúsított ellenállást, de keményen bántak vele a civil ruhás rendőrök, amikor elfogták. Megszólalt az a nő is, akit hírbe hoztak vele. Azt mondta, békés és türelmes embernek ismerte, "ami ritka erény manapság", de tagadta, hogy szeretők lettek volna. A rendőrség igyekszik tisztázni, ki lehetett a valódi Dragan Dabic, akinek személyazonosságát elorozta a volt boszniai vezető. Karadzic ügyvédje eközben igyekszik a végletekig elhúzni a kiadatási eljárást.
Vágólapra másolva!

"Ne mozduljon, 15 napja követjük" - mondta egy szemtanú szerint az egyik rendőr a belgrádi 73-as buszon szalmakalapban olvasgató Radovan Karadzicnak letartóztatásakor. Ennek időpontja továbbra sem egyértelmű: a hatóságok azt mondják, hétfőn fogták el az egykori boszniai szerb vezetőt, aki viszont ügyvédje szerint azt közölte, hogy pénteken vették őrizetbe.

"Egyszerre szálltunk fel vele a buszra, és horgászkalaphoz hasonlító szalmakalapja miatt tűnt fel nekem" - idézte fel az elfogást egy szemtanú. A nő szerint a nagy szakállú férfi kis könyvecskét olvasgatott, és egy laptoptáska, valamint egy másik táska is volt nála. Az egyik megállóban négy, majd a végállomáson még három fiatalember szállt fel a 73-as buszra, akik közül az egyik rendőrigazolványt mutatott a nőnek.

"A letartóztatás elég durva volt. Nem kérték a személyijét, és elég nyersek voltak vele... Azonnal hátratették a kezét, és megbilincselték. A többi utas megrémült. Az egyik rendőr lelökdöste a lépcsőn, botladozott, ahogy leszállt a buszról. Nem próbált ellenkezni" - idézte a nőt a brit Telegraph. Letartóztatásakor két mobiltelefont, egy laptopot, 600 eurót, egy kis vallásos festményt, két fürdőnadrágot és két hétre elegendő tiszta ruhát találtak nála. Állítólag a Belgrád közeli Vrdnik Spa hotelbe készült, jóllehet nem volt szobafoglalása.

Ritka erények

Közben megszólalt az a nő, akit hírbe hoztak vele. A korábban kórházi nővérként dolgozó Mila Damjanov tagadta, hogy Karadzic szeretője lett volna. "Nem voltunk intim kapcsolatban" - mondta a szerb Pravdának. Amikor arról kérdezték, hogy vonzónak találta-e, azt mondta, "Ne sértsenek meg. Szakmai téren dolgoztunk együtt, nevetséges lenne megjelenését minősítenem, de ha ragaszkodnak hozzá, sokkal inkább tartottam apostolnak, mint bohémnak." "Békés volt, kiegyensúlyozott, tele volt türelemmel, figyelmes volt másokkal, ami ritka erény manapság" - mondta még róla a lapnak.

Karadzic azt állította magáról, hogy korábban Amerikában élt, még egy fotót is kirakott lakása falára az állítólagos Amerikában élő gyerekeiről. A nő szerint elsősorban szakmai kérdésekről beszéltek: a betegekről, az egészségesebb életről és a meditációról. Nem firtatta a férfi magánéletét, és a politika sem került szóba közöttük. Damjanov azt is elmondta a szerb lapnak, hogy nagyon büszke a férfival végzett közös munkájukra, például egy autista kisfiú kezelése során komoly eredményeket tudtak elérni.

Ásványvíz és Biblia

Először azt hitte, hogy a rendőrök tévedtek, amikor a szakállas gyógyítót Európa legkeresettebb háborús bűnöseként azonosították. "Időbe telt, mire feldolgoztam, hogy dr. Dabic megegyezik Radovan Karadzictyal." "Dr. Dabic egy csodálatos, művelt ember, akitől sokat tanultam" - mondta a nő, aki 7-8 hónapja ismerte meg a természetgyógyászként dolgozó volt boszniai vezetőt és lett a tanítványa.

Karadzicot jelenleg Belgrádban tartják fogva. Bátyja szerint éppen speciális diétát tart: "ásványvizet iszik és a Bibliát olvassa; jó egészségnek örvend". Ügyvédje, Svetozar Vujacic szerint Karadzic 2009-ben - miután a hágai Nemzetközi Törvényszék nem indíthatott volna új pereket - adta volna fel magát, hogy Szerbiában állhasson bíróság elé.

Időhúzás

Az ügyvéd pénteken bejelentette, hogy a végletekig elhúzza a kiadatási eljárást, ezért a hivatalos határidő - péntek este nyolc óra - előtt öt perccel adja csak fel az eljárással szembeni fellebbezését egy vidéki postáról. Az ügyvéd így akarja lehetővé tenni hogy még Belgrádban láthassa Karadzicot családja. Felesége, Liljana rossz egészségi állapotban van, és kérdéses, látja-e valaha még férjét, ha már kiadták Hollandiának. A feleség és lánya Boszniában élnek, de útlevelüket bevonták, hogy ne tudják segíteni bujkáló hozzátartozójukat. Állítólag Karadzic is csak a családja felől érdeklődik, és alig várja, hogy láthassa gyerekeit.

Azt, hogy az ügyvéd valóban feladta-e a fellebezést egyelőre nem tudni, mivel Vujacic a péntek éjféli határidő letelte után nem nyilatkozott.

A hatóságok eközben igyekeznek feltárni azt a támogatói kört, amelynek segítségével hamis személyazonossághoz jutott és kijátszhatta üldözőit Radovan Karadzic. Személyi igazolványát 1998-ban állították ki a Belgrádtól 40 kilométerre fekvő Rumában.

A településen él is egy Dragan Dabic nevű férfi, de felmerült az is, hogy egy 1993-ban 39 éves korában Szarajevóban, szerb orvlövészek által meggyilkolt Dragan Dabic személyazonosságát használta. Az némi zavart okoz, hogy Szarajevóban összesen hét Dragan Dabic nevű ember él - vagy élt. A rendőrség szerint ugyanakkor több hamis személyi dokumentumot is találtak nála.