Karadzic a hágai eljárás megszüntetését kérte

Vágólapra másolva!
Az ellene folyó eljárás megszüntetését kérte a hágai Nemzetközi Törvényszéktől Radovan Karadzic, eljárási hibákra és az ellene irányuló fenyegetésekre hivatkozva egy kedden nyilvánosságra hozott folyamodványban.
Vágólapra másolva!

"Az eljárás szabályainak sérelme... jogaim megsértése... jogi úton való likvidálásom lehetősége... ezeket a kérdéseket tisztázni kell, mielőtt folytatódna az ellenem folyó per" - áll a vasárnapi keltezésű kérvényben, amelyben végül az említett okok miatt az eljárás megszüntetését kéri a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb elnök.

Pere folytatása esetén, a volt boszniai szerb elnök nem számít tisztességes eljárásra, mivel a törvényszéket vele szemben elfogultnak tartja.

A 13 évi bujkálás után elfogott Karadzic egy előző kérvényében és a bíróság előtti első meghallgatása alkalmával is hivatkozott egy állítólagos, Richard Holbrooke amerikai diplomatával kötött megállapodásra, amely állítása szerint mentességet biztosított neki a felelősségre vonás alól, ha eltűnik a közéletből.

Az új kérvényben azt írta: letartóztatásával megsértették ezt a megállapodást, ami viszont szerinte maga után vonja azt is, hogy a NATO-tagállamai "likvidálási" kísérletének eshet áldozatul. Nem valószínű, hogy az NT fogdájában fizikai támadás érné - vélekedett -, ennél "sokkal elegánsabb" módon, "jogi úton történő likvidálásával" próbálkoznának a NATO-országok.

Karadzic azt állítja: "ha akadálytalanul érintkezhetne jogi tanácsadóival, bizonyítékkal is szolgálhatna" arra, hogy ezeknek az országoknak feltett szándéka leszámolni vele.