Halálhírét keltik Észak-Korea vezérének

Vágólapra másolva!
Különböző verziók láttak napvilágot Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatban, miután több mint három hete nem lépett nyilvánosság elé. Az Independent úgy tudja, öt kínai orvos érkezett Észak-Koreába, hogy kivizsgálják. Az ausztrál ABC Online szerint viszont már öt éve halott.
Vágólapra másolva!

Az Independent titkosszolgálati jelentésekbe betekintést nyerő névtelen forrásra hivatkozva azt állította, hogy egy hete öt kínai orvos érkezett Észak-Koreába, és jelenleg is ott tartózkodnak, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt kivizsgálják.

Észak-Korea 66 éves vezére augusztus 14-én jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, amikor meglátogatott egy katonai egységet. Az állami média minden ilyen szerepléséről beszámol, de az egészségi állapotáról sohasem közölnek híreket. Egy dél-koreai ügynök szerint a férfi súlyos szívproblémákkal küzd, emellett cukorbeteg.

A sajtó most azt találgatja, vajon megjelenik-e a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Il a jövő héten, amikor Észak-Korea fennállásának 60. évfordulóját ünneplik. Ha távol marad a nyilvánosságtól, akkor az Independent szerint egyértelmű, hogy állapota rosszabbodott.

Az ausztrál ABC Online viszont azt állítja, hogy Kim Dzsong Il azért jelenik meg olyan ritkán a nyilvánosság előtt, mert az igazi vezér voltaképp már öt éve halott. Egy Észak-Koreával foglalkozó japán professzor, Szigemura Toszimicu szerint 2003 óta dublőrök csoportja helyettesíti Kim Dzsong Ilt, mivel az igazi vezér cukorbetegségben elhunyt.

A professzor azt állítja, hogy a dublőrök nem olyan magasak, mint Kim Dzsong Il, illetve az utóbbi években megfigyelte azt is, hogy a vezér körül álló testőrök egyike mindig igyekszik félig takarni Kimet. Emellett a professzor hanganalízist is végzett, és ez alapján is arra a következtetésre jutott, hogy öt éve másmilyen volt a vezér hangja. Szigemura Toszimicu a lap szerint beszélt Kim Dzsong Il közeli barátaival is, akik nem tartották kizártnak a dublőrök szerepeltetését.

A professzor szerint az országot valójában néhány katonai vezető és kormánytag irányítja.