Katonákat küldhet az EU Kelet-Kongóba

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kész humanitárius segélyt küldeni a kelet-kongói konfliktus elől menekülő civileknek, de azt még alaposan megfontolja, hogy küldjön-e katonákat a térségbe - mondta szombaton Bernard Kouchner francia külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A francia diplomácia vezetője és brit kollégája, David Miliband szombaton a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába érkezett, hogy megpróbáljon békét közvetíteni a kormányerők és a lázadók között, s tárgyalt Joseph Kabila államfővel.

A Kabilával folytatott beszélgetés után Kouchner kijelentette: az EU tagállamai konzultációkat folytatnak arról a francia javaslatról, hogy az EU küldjön 1500 katonát a Kongói Demokratikus Köztársaságba az ottani ENSZ-békefenntartók támogatására, a civil menekültek védelmére.

Csúcstalálkozót hívtak össze

Joseph Kabila, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke és Paul Kagame ruandai elnök már megállapodott abban, hogy a következő hetekben csúcstalálkozón tárgyalnak azért, hogy a térségben befejeződjenek a harcok - tájékoztat a BBC internetes oldala.

Louis Michel, az EU humanitárius segélyeiért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy a vezetők kétnapos tárgyalás után állapodtak meg abban, hogy regionális csúcsot hívnak össze az ügyben. Gen Nkundát, a felkelők vezetőjét azonban még mindig nem kérték fel, hogy csatlakozzon a tárgyalásokhoz.

Ban Ki-moon ENSZ főtitkár arra kérte Afrika, Európa és az Egyesült államok elöljáróit, hogy "teremtsenek semleges terepet a tárgyalásoknak".

A lázadás kitörése óta több mint 250 ezer ember hagyta el otthonát a régióban.