Fico ziccere Gyurcsány újabb púpja

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nehezen tud jól kijönni a hétvégén megfagyott magyar-szlovák vitából, ami szokványos esetben nem lehetne ekkora felhajtás. Gyurcsányon az sem segít, hogy a szlovákokat is bántja, hogy kormányuk nem mutatja be a magyar szurkolók elleni rendőri támadás jogosságát alátámasztó bizonyítékaikat. A magyar-szlovák viszonyt megfagyasztó dunaszerdahelyi balhé egy volt diplomata szerint vihar egy pohár vízben. Az angolok és a belgák még egy szurkoló lelövésén is könnyebben túlléptek.
Vágólapra másolva!

Egy kisebbségek védelméről és a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításáról általánosságokban szóló közös nyilatkozatot kivéve nem sok eredménye volt a magyar és szlovák kormányfő közötti múlt szombati révkomáromi megbeszélésnek. A magyar miniszterelnök által felvetett ötleteket a szlovákok először tartózkodóan fogadták, majd nagyrészt elutasították, Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő pedig odaszúrkált egymásnak nyilatkozataiban. Fico például azt mondta, hogy Gyurcsány a belpolitika túszaként egy "katasztrófahelyzetben lévő" országot vezet, amelynek az egész világ hitelez, és ahol mindenki abban versenyez, hogy ki a nagyobb magyar.

Vihar egy pohár vízben

Pedig a konkrét ügy, amit követően hosszú idő után végül hivatalosan is találkozott a két kormányfő, valójában vihar egy pohár vízben - mondta az [origo]-nak Balázs Péter volt EU-biztos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora. Gyurcsány és Fico azért találkozott, hogy tisztázzák a két ország romló viszonyát, amit tovább mélytített, hogy november 1-jén magyar szurkolókat vertek meg a szlovák rendőrök két szlovák csapat dunaszerdahelyi focimeccsén. A dunaszerdahelyi focibotrány alapvetően egy klasszikus konzuli ügy lenne. Ha az érintettek a szlovákiai magyar konzulátushoz fordulnának, akkor a konzul meggyőződne a panasz jogosságáról, vagy arról, hogy az érintett esetleg maga hívta ki maga ellen a sorsot - mondta Balázs Péter.

Az ügy túlnőtt magán. Ezt mutatja, hogy a szlovákiai magyar konzulátushoz senki nem fordult segítségért a rendőrök fellépése miatt - közölte az [origo]-val Farkas Géza konzul. Farkas szerint azonban nem kizárt, hogy az érintettek a konzuli hivatal nélkül intézik ügyüket.

Az ilyen kérdések rendezése Balázs Péter szerint sokkal egyszerűbben is mehetne. Például úgy, ahogy a britek és a belgák szokták rendezni a randalírozó angol szurkolók rendbontásait. Megemlítette egy angol szurkoló esetét, akit egy, a szokásos balhéra számító belga vendéglős lőtt agyon vadászpuskával. A két ország rendőrsége közösen oldotta meg az esetet, diplomáciai bonyodalom nélkül.

Túlnőtt magán az ügy

Balázs szerint mindkét országban vizsgálni kellene az ügyet. Magyarországon például azt, hogy kik és hogyan kerültek a botrányt kiváltó és a két ország viszonyát még tovább rontó meccsre. Nem lehet teljesen kizárni, hogy a magyarok nem provokáltak, ahogy azt sem, hogy azért verték meg őket előre, mert tudták, hogy majd provokálni fognak - mondta. Ideális esetben a két ország rendőreinek és belügyminisztereinek kellene összeülniük, és közösen kellene kivizsgálniuk az ilyen ügyeket, azonban ebben a helyzetben túl sok az érzelmi felhang. "Belpolitikai indulatokat varrtak bele ebbe az ügybe" - mondta Balázs.

Hasonlóan látja a helyzetet Grigorij Meseznikov, egy szlovák politikai kutatóintézet (IVO - Inštitút pre verejné otázky) vezetője is. Szerinte provokálni mentek a magyar szurkolók Dunaszerdahelyre, az ellenük indított rendőri akció pedig minden bizonnyal a provokáció megelőzését szolgálta. Abban azonban már ő sem olyan biztos, hogy a rendőri fellépés jogilag is indokolt volt. Leginkább azért bizonytalan, mert a szlovák hatóságok még a szlovák közvéleménynek sem mutatták be arra vonatkozó bizonyítékaikat, hogy a rendőri fellépés jogos volt, pedig ezt sokan kérték már, Robert Fico szlovák kormányfő pedig korábban állítólag maga ígérte meg Gyurcsány Ferencnek, hogy küldenek majd olyan videófelvételeket, amelyek bizonyítják a rendőri fellépés jogosságát. Meseznikov szerint ez a szlovákoknak is legalább annyira fontos, mint a magyaroknak, hiszen az ország törvényeinek betartásáról van szó.

A kiszolgáltatott

Gyurcsány Ferenc vasárnap bejelentette, levélben is megismételte a szombati találkozón felvetett javaslatait, illetve felkérte szlovák kollégáját, hogy folytasson a rendőrségtől független vizsgálatot a dunaszerdahelyi esettel kapcsolatban, és indokolja a fellépés jogosságát. Hétfőn ötpárti egyeztetést is összehívott a szombati találkozóról. Az egyeztetés után bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen kezdeményezi a szombaton átadott javaslatok jogszabályba foglalását. A kormányszóvivői iroda hétfőn közölte, a kormány várja a szlovák kormány hivatalos reakcióját a javaslatokra.

A magyar kormányfőnek az ügy "csak egy újabb púp a hátán" - mondta az [origo]-nak Juhász Attila, a Political Capital elemzője. Juhász szerint Gyurcsány erős belpolitikai nyomás alatt áll, az elhúzódó szlovák konfliktus kezelése miatt azonban folyamatosan kap kritikákat, ezért kénytelen keményebben fellépni, meg kell felelnie az elvárásoknak.

Ráadásul míg Ficónak belpolitikailag hasznot hajt a magyarellenes fellépés, addig Gyurcsány nem sokat nyerhet a szlovákellenességgel. Hasznot egyedül az jelentene számára, ha gyorsan és látványosan tudná megoldani a kérdést, erre azonban nagyon kevés az esély - mondta Juhász. Szlovák részről egyedül a tankönyvkérdésben (az újabb szlovákiai magyar nyelvű tankönyvekben a településeknek csak a szlovák elnevezése szerepel) mutatkozik némi nyitottság, a konfliktus egészének kezelése azonban hosszú folyamat, a többi magyar kérésről hallani sem akarnak - a dunaszerdahelyi esetet például nem hajlandók újra megvizsgálni, a közös ombudsman ötletét elvetik. Gyurcsány ellen hat az is, hogy többek között a magyar szélsőségesek (akik szlovák zászlót égettek egy szlovák-ellenes budapesti tüntetésen a dunaszerdahelyi botrány estéjén, illetve fél pályás útlezárással lassították a forgalmat több magyar-szlovák határátkelőnél és egyenruhában masíroztak a szlovákiai Királyhelmecen) lerontották az ország nemzetközi érdekérvényesítő képességét.

Forrás: MTI

Aki minden ziccert bevarr

Közvélemény-kutatás egyelőre nem készült Szlovákiában arról, hogy az emberek mit gondolnak az esetről. Általánosan elmondható azonban Meseznikov szerint, hogy a társadalom liberálisabb része a barátságos együttműködés mellett van, a nacionalista erők ugyanakkor előszeretettel építenek a szlovákok magyarokkal szembeni ellenérzéseire, félelmeire, a kormányzó pártok megosztó politikát folytatnak.

Meseznikov szerint az általa autoriter típusú politikusként jellemzett Robert Fico miniszterelnök hatékony mobilizációs stratégiájának is része a nacionalista kártya kijátszása, amelyet a a választási kampányban is megtett. Az amúgy is erős támogatást élvező Fico Meseznikov szerint tudja, hogy olyan játékba ment bele, amivel nem veszíthet. De, ha amúgy is erős a támogatottsága mi szüksége lehet ezt még tovább növelni? A politológus szerint Fico pragamatikus-populista, aki minden alkalmat megragad hatalma növelésére. Ezért tünteti fel magát most is a nemzeti érdekek védelmezőjeként.