A kalózok elől a tengerbe menekült egy libériai hajó legénysége

Vágólapra másolva!
Egy libériai hajó legénységének három tagja a tengerbe ugorva menekült meg szomáliai kalózok támadása elől. A vegyi anyagot szállító hajót a kalózok elfoglalták.
Vágólapra másolva!

Szomáliai kalózok elfoglaltak egy libériai teherszállító hajót péntek reggel az Ádeni-öbölben - közölte egy francia haditengerészeti forrás.A vegyi anyagot szállító, Biscaglia nevű hajót öt kalóz támadta meg kora reggel. A legénység három tagja a támadók elől a tengerbe ugrott, őket a német haditengerészet egyik helikoptere mentette ki a vízből - mondta Jean-Marc Le Quilliec, a Nivose francia fregatt kapitánya. A három kimenekített tengerészt a környéken cirkáló Var francia hadihajóra viszik.

A Biscaglia röviddel fogságba esése előtt vészjelzést adott le a tőle 30 tengeri mérföldre levő francia fregattnak. A Nivose ekkor a szomáliai partoktól 110, a jemeni partoktól pedig 50 tengeri mérföldre helyezkedett el.

A kalóztámadások megakadályozása végett európai hadihajók az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával járőröznek a nemzetközi kereskedelem szempontjából stratégiai fontosságú Ádeni-öbölben, amely az utóbbi hónapokban a világ legveszélyesebb tengeri útvonala lett.

A Nemzetközi Tengerészeti Iroda szerint az idén már közel 100 hajót támadtak meg szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben és Szomália partjainál. A tengeri rablók eddigi legnagyobb fogása a Sirius Star szaúdi tankhajó elfoglalása volt. A 100 millió dollár értékű olajat szállító szupertanker szabadságáért a kalózok 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek.