Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Szomáliában látták az elrabolt óriástankert

Vágólapra másolva!
Egy kalózok által használt horgonyzóhelyhez vitték Szomália partjaihoz a vasárnap elrabolt szaúdi óriástankert. Az amerikai flotta admirálisa szerint nehéz lesz visszafoglalni a tankert, mert a kalózok túszul ejtették a legénységet. A hajó kétmillió hordó kőolajat szállított, Szaúd-Arábia napi kitermelésének egynegyedét.
Vágólapra másolva!

Szomália északi partjainál látták a kalózok által elrabolt szaúdi szupertankhajót - mondta kedden a BBC-nek szemtanúkra hivatkozva Andrew Mwangura, a Kelet-Afrikai Tengerjárók Szövetségének koordinátora. A szemtanúk egy hatalmas hajót láttak Eyl település közelében. Ez a part menti falu köztudottan a kalózok ellenőrzése alatt áll.

A térségben állomásozó amerikai 5. flotta közlése szerint a tanker egy, a kalózok által gyakran használt horgonyzóhelyhez vitték Eyl közelébe, Szomália Puntland régiójának partjaihoz. Mike Mullen admirális, a vezérkari főnökök bizottságának elnöke egy washingtoni sajtótájékoztatón azt mondta, a kalózok minden bizonnyal jól képzettek, és nehéz lesz kiiktatni őket, hiszen túszokat ejtettek. A hajón elrablásakor 25 fős legénység tartózkodott, tagjai horvát, lengyel, brit, filippínó és szaúdi állampolgárok.

A libériai zászló alatt hajózó, egy szaúdi cég tulajdonában lévő Sirius Start még vasárnap foglalták el kalózok Kenya partjainál. A 330 méteres tankhajó mintegy kétmillió hordó nyersolajat szállít, ami Szaúd-Arábia napi kitermelésének negyede. Értéke 100 millió dollár. Ez volt az eddigi legnagyobb rakomány, amely valaha kalózok kezébe került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről