Vizsgálják a CIA-videók megsemmisítését

Vágólapra másolva!
Bűnvádi vizsgálat indul az Egyesült Államokban amiatt, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megsemmisített olyan videókat, amelyekre terroristagyanús személyek kihallgatását, "kemény vallatási módszereket" alkalmazását vették fel.
Vágólapra másolva!

Michael Mukasey igazságügy-miniszter szerdán egy "külső" szövetségi ügyészt nevezett ki a vizsgálat élére. Mukasey úgy találta, van alapja annak, hogy bűnvádi vizsgálatot kezdeményezzen, és már lépéseket is tett a vizsgálat megkezdésére.

A CIA a The New York Times leleplező írása nyomán decemberben elismerte, hogy az ügynökség alkalmazottai 2002-ben videóra vették két terroristagyanús személy kihallgatását, majd a felvételeket, amelyeken "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak, 2005-ben megsemmisítették.

A Times azt írta, hogy akkor semmisítették meg a videókat, amikor a kongresszus az ügynökség titkos őrizetbe vételi programja körül vizsgálódott. A liberális lap az értesülés közlésekor azt állította: a CIA információkat titkolhatott el a törvényhozástól, a bíróságoktól és a 9/11-es bizottságtól is. A CIA beismerése nyomán kongresszusi és előzetes igazságügy-minisztériumi vizsgálat is indult.

Michael Hayden CIA-igazgató a Times-cikk előtt - miután megtudta, hogy közölni fogják - belső ügynökségi levelet köröztetett arról, hogy a szalagok megsemmisítéséről "belső döntés" született. Azt írta, meg akarták védeni a kihallgatást végző tiszteket, és a felvételeknek már nem volt hírszerzési értékük.

A videók megsemmisítése a Human Rights Watch jogvédő csoport szerint bűncselekménnyel ér fel.

A terroristagyanús személyek őrizetbe vételi és kihallgatási programjának létezését George Bush elnök 2006-ban ismerte el. A programban olyan kegyetlen módszereket alkalmaztak a foglyokon, mint a kínzásnak minősülő vízbefojtásos technika. George Little CIA-szóvivő nem volt hajlandó részletezni, hogy a megsemmisített videókon milyen kihallgatási technikákat rögzítettek.

Michael Hayden CIA-igazgató az akkori belső levélben azt írta, hogy "új technikákra volt szükség" a terrorgyanús foglyok szóra bírásához, és ezek a technikák "törvényesek, biztonságosak és hatékonyak" voltak.