Palesztinokkal parolázik a derűlátó Bush

Vágólapra másolva!
A palesztin elnökkel tárgyalt George Bush amerikai elnök, aki abban bízik, hogy év végére tető alá lehet hozni egy békemegállapodást az izraeliek és a palesztinok között. Több elemző szerint is kétséges azonban ennek a lehetősége.
Vágólapra másolva!

Megérkezett csütörtökön reggel a ciszjordániai Rámalláhba George Bush amerikai elnök. A rossz idő miatt Jeruzsálemből gépkocsival érkező Busht, aki első ízben tesz látogatást palesztin területeken, Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadta.

Bush most először jár Izraelben és a palesztin területen elnökként. Szerdán találkozott Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, és azt mondta, bízik abban, hogy év végére tető alá lehet hozni egy békemegállapodást Izrael és a palesztinok között.

Mintegy másfél órát tárgyalt Abbásszal, és azt követően megismételte, hogy szerinte év végéig, mielőtt ő távozik a Fehér Házból, lesz békemegállapodás.

Több elemző is kétségét fejezte ki ezzel kapcsolatban. Egyik ok, hogy a két meghatározó palesztin csoport között fegyveres harccá fajultak a nézeteltérések. Gázát a Hamász, Ciszjordániát a Fatah - ennek vezetője Abbász - ellenőrzi.

Bush érkezése előtt soha nem látott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Ciszjordániában. A palesztin rendőrség lezárta Rámalláh nagy részét. A palesztin elnöki komplexum, a Mukata körüli házak lakóit felszólították, hogy tartsák magukat távol az ablakoktól és az erkélyektől, és a környéket amerikai mesterlövészek vették körül. A Mukatát mintegy 4000 fegyveres biztosítja.

Az izraeli hatóságok már szerdán lezárták Ciszjordániát, megakadályozva, hogy palesztinok jussanak be izraeli területre az amerikai elnök látogatása idején.