Kajáért szökdöső észak-koreaiakat végeztek ki

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai hatóságok állítólag kivégeztek tizenöt illegális határsértőt, akik élelmiszerért és rokonaik miatt szökdöstek át Kínába - állítja egy szöuli emberjogi szervezet. A hírt a két Korea egyesítésével megbízott miniszter nem erősítette meg. Egy phenjani tisztviselő szerint azonban az ilyen kivégzések mindennaposak - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hatóságok 13 nőt és két férfit végeztek ki, mert állítólag átszöktek Kínába élelmet keresni - közölte szerdán egy dél-koreai segélyszervezet. A szöuli központú Jó Barátok nevű szövetség szerint a nyilvános kivégzéseket még február 20-án hajtották végre az északkeleti Dzsuvongu körzet Onszong városában. A szervezet jelentése szerint a tizenöt illegális határsértőt a város egyik hídján lőtték agyon. Egy helyszíni beszámoló alapján a kivégzés brutális körülmények között zajlott. Több halálra ítélt családja is megjelent a helyszínen. A dél-koreai országegyesítési miniszter nem erősítette meg a hírt - írja a BBC.

A szövetség név nélkül idézett egy helyi tisztségviselőt, aki a kivégzésekkel kapcsolatban annyit közölt, hogy ez mindenapos rutinnak számít azokkal az illegális határsértőkkel szemben, akik átszökdösnek Kínába rokonaikat meglátogatni. A tisztségviselő szerint a kivégzések célja az volt, hogy elriasszák az embereket az egyre gyakoribb illegális határátlépésektől. "Egyeseknek szokásukká vált, hogy eltűnnek, és átszöknek a határon, hogy meglátogassák rokonaikat. A kivégzésükkel üzenni akartunk (a többieknek)" - mondta.

Kiéheztetve

A krónikus élelmiszerhiány és az elnyomás elől menekülő észak-koreaiak ezrei próbálnak átjutni a szomszédos Kínába, de onnan általában visszaküldik őket. Peking ugyanis megtagadja tőlük a menekült státust, mert szerintük az észak-koreaiak gazdasági előnyök reményében érkeznek Kínába. A nemzetközi emberjogi szervezetek szerint a visszaküldöttekre gyakran munkatábori internálás, kínzás vagy azonnali kivégzés vár. Az észak-koreai kormány adatai szerint több tízezer állampolgáruk szökött már át Kínába.

A segélyszervezet által megszólítottak úgy vélik, hogy súlyos élelmiszer-ellátási zavarok vannak jelenleg Észak-Koreában, ami miatt az emberek egyre idegesebbek. Az esettel kapcsolatban elmondták: "A kivégzésekkel csak felhergelik a lakosságot."

Észak-Korea több százezer tonna élelmiszersegélyt kap évente, amelynek közel a felét Dél-Korea küldi.