Kizárta Mugabe hatalmának átadását

Vágólapra másolva!
A zimbabwei elnök szerint amíg él, az ellenzék nem jut hatalomra - Robert Mugabe erről szombaton beszélt, és ismét megfenyegette ellenfeleit. Közben az ellenzék elnökjelöltjét ismét - egy héten belül ötödször - őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Robert Mugabe zimbabwei elnök kizárta, hogy az ellenzék még életében hatalomra kerüljön és ismét határozottan megfenyegette politikai ellenfeleit. Az 1970-es években vívott függetlenségi háború egyik veteránjának temetésén, szombaton Mugabe kijelentette: "Az lehetetlen és nem történhet meg, hogy országunk az árulók kezére jusson, amíg mi élünk. Készen állunk arra, hogy meghaljunk ezért az országért és hadba vonuljunk".

Közben szombaton ismét őrizetbe vették a legnagyobb ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) elnökjelöltjét és tizenegy párttársát. Morgan Tsvangirait egy héten belül már ötödször fogják el választási kampánykörútján minden indok nélkül. A korábbi esetekben néhány óra múltán szabadon engedték. "Egyszerűen képtelenség Zimbabwéban szabad és tisztességes választásokról beszélni a súlyos korlátozások, megfélemlítések és a lakossággal szembeni erőszak légkörében" - hangsúlyozta az MDC szóvivője.

Tendai Bitit, az MDC hazaárulással vádolt főtitkárát szombat délelőtt erős őrizet mellett, kéz-és lábbilincsben bíróság elé állították. Bitit csütörtökön fogták el a hararei repülőtéren, amikor hazatért kéthónapos önkéntes száműzetéséből, sorsáról azóta nem lehetett tudni. A párt második emberét, aki az elnökválasztás második fordulója előtt külföldön próbált támogatókat szerezni az elnyomott zimbabwei ellenzéknek, akár halálra is ítélhetik.

A két hét múlva esedékes második választási fordulón az elnöki posztot 1980 óta betöltő, 84 éves Mugabe és Tsvangirai mérkőzik meg egymással. A hivatalban lévő elnök rendszeresen az egykori brit gyarmattartók zsoldjában álló árulóknak nevezi politikai ellenfeleit. Az ellenzékkel szemben, amely már az elnökválasztás első fordulójában győztesnek nyilvánította magát, hónapok óta megfélemlítési kampányt folytat a hatalom.