Sosem volt bűn miatt is nyomozhatna az FBI

Vágólapra másolva!
George Orwell 1984 című regényének legsötétebb pillanatait keltené életre az amerikai igazságügy-minisztérium, ha jóváhagynák az FBI új nyomozati struktúrájára vonatkozó elképzeléseket - állítja az AP hírügynökség. A tervek szerint ugyanis terrorveszélyre hivatkozva az FBI ügynökei akár bizonyíték hiányában, minden különösebb indok nélkül is nyomozást indíthatnak bármely amerikai állampolgár, vagy az országban tartózkodó ember ellen.
Vágólapra másolva!

Az ismert brit író, George Orwell legsötétebb utópiája válna valóra, ha az amerikai igazságügy-minisztérium jóváhagyná az FBI új, nyomozati struktúrájára vonatkozó elképzeléseit - állítja az AP hírügynökség. A tervek szerint a nyár végétől életbe lépő új szabály értelmében az FBI ügynökei - az országot fenyegető terrorgyanúra hivatkozva - akár bizonyíték hiányában, minden különösebb indok nélkül is nyomozást indíthatnak bármely amerikai állampolgár, vagy az országban tartózkodó személy ellen.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a szövetségi nyomozók csak bizonyítékok, és megalapozott gyanú esetén rendelhetnek el vizsgálatot bárki ellen.

Az AP szerint az új struktúra - amelyet eddig hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra - elsősorban az országban élő muszlim közösségek és egyéb, az FBI által radikálisnak vélt vallási, illetve etnikai kisebbség ellen irányulna. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb civil szervezetének (ACLU) vezetője a névtelen hírszerzői és igazságügyi forrásból származó információkkal kapcsolatban elmondta: azzal, hogy már eleve bűnelkövetőnek tekintenek mindenkit, az FBI súlyosan megsérti az állampolgárok személyes szabadsághoz való jogát. Caroline Fredrickson szerint az amerikai kormányzat etnikai alapon történő - minden különösebb indok nélküli - megfigyelések bevezetésére tett próbálkozása egyszerűen példa nélküli az ország több mint kétszáz éves történetében.

Zsákutca

Az amerikai civil szervezetek szerint az ilyen jellegű megfigyelés teljesen hibás válasz a terrorfenyegetésre. Az ACLU vezetője ezt két korábbi esetre hivatkozva állítja. A levélbombákat gyártó, "Unabomber" néven is ismert Theodore Kaczynski és az oklahomai robbantás kivitelezője, Timothy McVeigh ugyanis tettüket minden előzetes motiváció nélkül követték el. A két férfi ráadásul egyik radikális vallási vagy etnikai csoportnak sem volt tagja.

A csütörtökön kiszivárgott információkat egyelőre sem az igazságügy-minisztérium, sem az amerikai hírszerzés, sem az FBI nem kommentálta. A várható módosításokról Michael Mukasey főállamügyész sem nyilatkozott, mindössze annyit mondott: a kormányzat célja az FBI szerkezetének és nyomozási struktúrájának alapvető reformja. "A jelenlegi rendszer ugyanis már nem felel meg a kor kihívásainak" - állítja a főállamügyész, aki szerint az új nyomozati eljárás bevezetését követően nagyobb eséllyel lehetne kiszűrni, és még az elkövetés előtt megakadályozni a készülő terrorista cselekmények kivitelezőit.

Hét éve morfondíroznak

A személyes profil alapján történő megfigyelések elsősorban a gyanús munkahelyen dolgozó, kétes hátérrel rendelkező és szokatlan társasági aktivitást mutató emberek ellen irányulna - állítja az AP. A tervezett változtatásokkal kapcsolatban az FBI több illetékese is elmondta név nélkül: a telefonok lehallgatása, az elektronikus levelezés megfigyelése, illetve a bankszámlaadatok továbbra is titkosak lennének, és azokba csak a tényleges nyomozás megkezdését követően tekinthetnének bele. Ugyanakkor bárkiről írhatnának személyes elemzést, és a megfigyeléseket, az adott személyről szóló feljegyzéseket egy országos elektronikus adatbankban tárolnák.

Az ABC News úgy tudja, hogy a terveket közvetlenül a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok ellen intézett öngyilkos merényletek után, közel hét éve kidolgozták, ám akkor George Bush amerikai elnök még elvetette a javaslatot. Az elképzelést akkor a volt főállamügyész, John Ashcroft sem támogatta, szerinte ugyanis a faji vagy vallási alapon történő, terhelő bizonyítékok hiányában elrendelt megfigyelés alkotmányellenesnek minősül.