Tilos Kim állapotáról spekulálni

Vágólapra másolva!
Agyvérzés vagy merénylettől való félelem miatt maradhatott távol Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője a kommunista állam alapításának 60. évfordulójáról - állítják a Kim állapotán spekuláló újságírók, diplomaták, titkosszolgálatok. Az észak-koreai utcákon mindenesetre tilos Kim Dzsong Il egészségéről társalogni. 
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője nem volt jelen a kommunista állam alapításának 60. évfordulóján rendezett díszszemlén Phenjanban és a külföldi delegációk fogadásán sem mutatkozott. Távolmaradása tovább erősíti azokat a találgatásokat, amelyek szerint Kim beteg.

A dísszemlét néhány órás késéssel mutatták az észak-koreai televízióban, ami a Kim állapotán spekulálók szerint különös, akárcsak az, hogy az utóbbi időkben minden magyarázat nélkül többször eltűnt a nyilvánosság elől, majd visszatért anélkül, hogy bármivel is megmagyarázta volna ezt. Észak-Korea vezetője legalább három hete nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Dél-koreai és amerikai titkosszolgálatok tényként kezelik az agyvérzést és azt állítják, hogy öt kínai specialista repült Phenjanba, akik a helyszínen kezelik az államfőt.

Dél-Korea és Amerika szerint gutaütést kapott

A nemzeti dél-koreai hírügynökség, a Yonhap egy kormányhivatalnoktól származó információra hivatkozva állítja, biztos, hogy a 66 éves Kim Dzsong Il beteg. Szerinte egy gyengébb lefolyású agyvérzés miatt kezelik, de nincs életveszélyes állapotban. A szöuli Csoszun Ilbo című újság Dél-Korea pekingi nagykövetségének egyik tisztségviselőjére hivatkozva ír arról, hogy Kim Dzsong Il augusztus 22-én összeesett. Ezt Dél-Korea titkosszolgálata nem erősítette meg, arról azonban korábban már beszámolt, hogy Kim cukorbeteg és a szívével is gondok vannak.

A japán Kyodo hírügynökség Kim Dzsong Namot, protokolláris államfőt és egyben a hatalmi hierarchia második emberét idézi, aki szerint minden rendben van, felettesének nincsenek egészségügyi problémái. Song Il-ho, észak-koreai nagykövet leszögezte, a nyugati médiában megjelent hiresztelések nemcsak valótlanok, de egyenesen összeesküvés Észak-Korea ellen.

Paranoia, félelem és amerikával folytatott tárgyalások a további lehetőségek

Mivel hazája tagadja betegségét, a Spiegel pekingi tudósítója a hiányzás egyéb lehetséges okait vette számba: szerinte a legvalószínűbb, hogy Kim Dzsong Il amerikai vagy dél-koreai merénylettől fél. A hadsereg állig fel van fegyverkezve, Kim és vezérkara militarista politikát követ, fel van készülve egy esetleges háborúra.

Másik lehetőség, hogy az államfő attól retteg, hogy saját hadserege fordul ellene. Az elmúlt években rendszeresen kapnak lábra olyan híresztelések, miszerint a nép körében nem túl népszerű vezető ellen puccsra készülnek a katonák.

A Spiegel tudósítója szerint, ha Kína értesülne Kim komoly betegségéről, riadókészültséget rendelne el az észak-koreai határnál állomásozó csapatoknál, ilyen híreket viszont egyelőre nem lehet hallani.

Kim Dzsong Il 1994 óta áll Észak-Korea élén, ahol apját követte. Korábban sokat dohányzott és az alkoholt sem vetette meg. Egészségi állapotát hazájában az államtitkokra jellemző titoktartás övezi, tilos például nyilvánosan említeni a témát.