Mérgezett tejet is találtak Kínában

Vágólapra másolva!
Tovább gyűrűzik a kínai élelmiszer-szennyezési botrány. A tejpor után az üzletekben kapható tej tizedéről is kiderült, hogy melamint tartalmaz. Már négy csecsemő halt bele a Sanlu cég mérgezett tápszerébe, és a kínai közvélemény egyre elégedetlenebb a helyi élelmiszer-biztonsággal.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok pénteki bejelentése szerint az általuk vizsgált három tejüzemben mérgezett tejtermékeket találtak. A tejesdobozok 10 százalékában találtak melamint, amelyet a héten tápszerekben is kimutattak. A Mengniu és a Yili vállalatok tejkészítményei 8,4 milligramm melamint tartalmaznak kilogrammonként, de még senki sem betegedett meg tőlük.

Már 6000 fölé emelkedett a melaminos termékektől vesebetegséget kapott csecsemők száma Kínában. A BBC szerint négy kisgyermek halt már bele súlyos veseproblémáiba. A tejbe és tejporba azért keverték bele az - elsősorban a műanyaggyártásban alkalmazott - melamint, hogy több proteint tartalmazzanak termékeik.

Közben folyamatosan bővül a polcokról leszedett tejtermékek köre: a tej és tejpor után már szennyezett joghurtokat és jégkrémeket is találtak a kínai fogyasztóvédők. A Sanlu Group Co., Kína első számú tejporgyártója termékvisszahívást rendelt el. Az ügynek eddig 18 gyanúsítottja van.

A legfrissebb hírek szerint már Dél-Koreában is melaminra bukkantak ott tenyésztett halak takarmányában. A melaminos tápot egy dél-koreai cég szállította. Feltételezik, hogy az alapanyaga részben Kínából érkezett, a vizsgálat még folyik. A jelentések szerint a halgazdaságoktól mintegy 400 tonna hal már kikerült a kereskedelembe. A dél-koreai tápgyártó azonban a tápból a halgazdaságoknak már közel 600 tonnányit juttatott el.

A Kínában működő legtöbb külföldi vállalat arról biztosította a közvéleményt, hogy termékei nem tartalmaznak melamint. A cég résztulajdonosa egy új-zélandi vállalat, akik szerint a melaminnal szennyezett tejport ők nem exportálták Kínából.