Szükségállapotot hirdettek ki a dél-kaliforniai tűzvész miatt

Vágólapra másolva!
Családok ezreinek kell menekülnie Dél-Kaliforniában az erős szél által táplált erdőtüzek elől, és ki kellett üríteni egy katonai támaszpontot is. A tűz eddig 26 ezer hektár területet pusztított el, két ember meghalt. Néhány helyen sikerült megfékezni a tüzet, így további kitelepítésekre nem lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Egyre több helyen tombol erdőtűz Kalifonia állam déli részén, ezért Arnold Schwarzenegger kormányzó szükségállapotot hirdetett ki a kaliforniai Los Angeles and Ventura megyék területére. A tüzeket a Santa Ana-i szelek nevű forró éghajlati jelenség táplálja, a szél gyakran több mint 110 kilométeres sebességgel fúj. A tűz eddig két halálos áldozatot követelt, családok ezreinek kellett elhagyniuk otthonaikat.

A Los Angelestől északra fekvő dombokon és hegyeken két nagy (Marek és Sesnon névre keresztelt) tűz több mint 15 ezer hektárt pusztított el. A Csendes-óceán partján ki kellett üríteni a Camp Pendleton katonai bázist, amely körül háromezer hektáron pusztított a tűz. San Diegótól keletre 300 családot kellett kiköltöztetni otthonából a gyorsan terjedő lángok miatt. A Senson tűz tízezer hektárt égetett fel a San Fernando völgyben és elpusztított 19 épületet. A Marek 39 házat és ötezer hektár erdőt pusztított el, többek közt a természeti értékekben gazdag erdőt, az Angeles National Forest területén is. Ezt a tüzet keddig 70 százalékban sikerült megfékezni.

A kormányzó adatai szerint az erdőtüzek eddig több mint 26 ezer hektáron pusztítottak, 64 épület vált a lángok martalékává. A tüzeket körülbelül 3100 ember, köztük a Nemzeti Gárda katonái próbálják megfékezni, 321 tűzoltóautóval és 22 helikopterrel. Bár Kalifornia állam is súlyos pénzügyi krízissel küzd, Schwarzenegger azt mondta, a tűz elleni védekezésen nem fognak spórolni egyetlen dollárt sem.

A tűzoltóknak az elmúlt órákban sikerült több helyen megfékezniük a tüzek terjedését, így nincs szükség arra, hogy Los Angeles környékéről további lakosokat telepítsenek ki - közölték a helyi polgári védelem illetékesei. Néhány települést viszont még mindig fenyegetnek a lángok, ezért továbbra is érvényben van a szükségállapot.