Ismét működik a gázai erőmű

Vágólapra másolva!
Kedden újra elindították az áramtermelést a gázai erőműben, miután Izrael újra engedélyezte az erőmű működéséhez szükséges fűtőolaj beszállítását. A létesítmény hétfőn teljesen leállt az izraeli blokád miatt, amivel a területről érkező rakétatámadások leállítását akarták elérni. Az erőmű 800 ezer ember áramellátását biztosítja a Gázai övezetben.
Vágólapra másolva!

Izrael engedélyt adott kedden fűtőanyag beszállítására a Gázai övezetbe, így ismét működik a terület egyetlen villamos erőműve - közölte egy izraeli szóvivő. A Nahal Oz terminált kedd reggel ismét megnyitották az áramtermeléshez szükséges dízelolaj-szállítmányok előtt a védelmi minisztérium döntése nyomán - mondta.

A Gázai övezet 1,5 millió lakosa közül mintegy 800 ezren maradtak áram nélkül hétfő este az erőmű leállása miatt. Az izraeli kormány csak a külföld közbenjárására engedélyezte minimális mennyiségű fűtőanyag bevitelét. Teljes mértékben csak akkor állnak helyre a szállítások, ha megszűnnek a rakétatámadások az övezetből izraeli területre - mondta Ehud Barak védelmi miniszter.

Izrael januárban egyszer már tett hasonló lépést, hogy az áram megvonásával gyakoroljon nyomást a területet ellenőrző Hamászra, amely akkor is folyamatosan lőtte rakéákkal az izraeli területeket.