Lemondott az izraeli nagykoalícióról Netanjahu

Vágólapra másolva!
Többhetes ereménytelen tárgyalás után már biztos, hogy Izraelben nem lesz nagykoalíció az ország eddig kormányzó Kadima és az új kormány megalakítására megbízást kapott Benjamin Netanjahu pártja, a Likud között. A két párt között nézetkülönbségek vannak az izraeli-palesztin béke megteremtése ügyében is.
Vágólapra másolva!

Nincs lehetőség nagykoalíciós kormány megalakítására Izraelben - jelentette ki pénteken Benjamin Netanjahu, az izraeli jobboldali Likud párt vezetője. "Mindent elkövettem a nagykoalíció létrehozása érdekében, de legnagyobb sajnálatomra Livni asszony kategorikus elutasításába ütköztem" - mondta a kormányalakítással megbízott Netanjahu újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Cipi Livnivel, a centrista Kadima párt vezetőjével.

A tárgyalások a február 10-én rendezett parlamenti választás után kezdődtek, amelyen a Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Likud csak 27-et, de utóbbi a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A választás előtt a Kadimával együtt kormányzó Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

A pénteki találkozó után a Kadimát vezető Livni - aki a távozó kormányban külügyminiszteri posztot töltött be - közölte, nem hajlandó részt venni egy Netanjahu vezette nagykoalícióban, és a Kadima ellenzékbe vonul.

Netanjahu kormányra kerülése azt jelenti, hogy veszélybe kerül az amúgy is törékeny izraeli-palesztin békefolyamat, amelynek az utóbbi években az volt a fő iránya, hogy létrejöjjön egy önálló palesztin állam. A Likud vezetője ugyanis ellenzi ezt a tervet, és egyfajta "gazdasági békekötést" szorgalmaz a palesztinokkal. Ez konfliktust okozhat az Izrael fő támogatójaként számon tartott Egyesült Államokkal, miután Washington szintén azt a megoldást támogatja, hogy legyen önálló palesztin állam.