Túlélte a bizalmi szavazást az ukrán kormány

Vágólapra másolva!
Nem tudta megbuktatni Julija Timosenko kormányát az ukrán ellenzék. Az oroszbarát Régiók Pártja által benyújtott bizalmatlansági indítványt 226 helyett csak 203 képviselő támogatta. Az ellenzék vezetője, Viktor Janukovics volt kormányfő előre hozott elnök- és parlamenti választásokat szeretne.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Julija Timosenko miniszterelnök által vezetett kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt az ukrán parlament. A 450 fős parlamentben csütörtöki ülésen a szükséges 226 helyett csak 203 képviselő támogatta a kormány menesztését. Az indítványt a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja nyújtotta be, amelynek 174 képviselője van az ukrán törvényhozásban.

A kormány távozása mellett szavazott a Régiók Pártja 172 képviselője, 20 kommunista, valamint az államfőt támogató pártszövetség 10 képviselője és egy kormánypárti honatya is. A szavazás előtt az ellenzék azzal vádolta a Timosenko-kormányt, hogy nem lép fel hatékonyon az Ukrajnát súlyosan érintő világgazdasági válsággal szemben.

"Az ukrán gazdaság katasztrofális helyzet felé halad" - hangsúlyozta Irina Akimova, a Régiók Pártja képviselője. "A 2009-es kilátások igen rosszak. (...) Öt százalékos GDP-csökkenés és 13 százalékos munkanélküliség várható" - tette hozzá. Janukovics "az elnök, a kormány és a parlament leváltását" szorgalmazta, és előre hozott elnök- és parlamenti választásokat javasolt.