Területet adna békéért Cipi Livni

Vágólapra másolva!
Komoly területi engedményeket adna Cipi Livni izraeli politikus a palesztinoknak békéért cserébe. Livni erről egy amerikai zsidó vezetőkkel folytatott tárgyaláson beszélt. Eközben az izraeli Háárec arról ír, hogy 170 hektárnyi palesztin földet sajátítottak ki Betlehem közelében, egy zsidó telep bővítésére.
Vágólapra másolva!

A kormányalakítási megbízatásban reménykedő Cipi Livni izraeli politikus szerint komoly területi engedményeket kell tenni a palesztinoknak a békéért cserében. "Fel kell adnunk Izrael Földjének a felét" - jelentette ki hétfőn Jeruzsálemben, az egykori bibliai Izraelre utalva, amely magába foglalta az ország jelenlegi területén kívül a megszállt Ciszjordániát és a Gázai övezetet is.

A visszavonulás ezekről a területekről azért is hasznos lenne, mert segítene fenntartani Izrael állam zsidó jellegét - mondta Livni, amerikai zsidó vezetőkkel tartott találkozóján. Szerinte Izraelnek át kell vennie a kezdeményezést, és elő kell állnia saját béketervével, elébe kell vágnia a nemzetközi terveknek, mert azok nem szolgálják Izrael érdekét.

Livni centrista Kadima pártja egy hellyel többet kapott a parlamenti választásokon, mint a fő rivális, Benjamin Netanjahu Likud pártja. Netanjahu ellenzi a nagyarányú területi engedményeket, ehelyett a palesztin gazdaság felfejlesztését ajánlaná fel a béketárgyalásokon. Netanjahu később találkozik az amerikai zsidó vezetőkkel. Simon Peresz izraeli elnök várhatóan szerdán ad megbízatást kettejük közül az egyiknek a kormány megalakítására.

Miközben Livni területi engedményekről beszélt, a Háárec izraeli lap arról számolt be, hogy Ciszjordániában az izraeli katonai hatóság 170 hektárnyi palesztin földet sajátított ki a Jeruzsálemtől délkeletre fekvő Efrát zsidó telep bővítése céljára. A telep polgármestere megerősítette a lap értesülését. Összesen 2500 otthont építenének, de a megvalósításához még a miniszterelnök és a védelmi miniszter jóváhagyása is kell. Az Eitám dombnak nevezett terület Efráttól több mint két kilométernyire északra található, palesztin települések közvetlen szomszédságában, nem messze Betlehemtől.

Ciszjordániai telepeken közel 290 ezer zsidó él, 95 ezerrel több, mint egy 2001 májusában végzett nemzetközi felmérés idején.