Vágólapra másolva!
Lemondott Szalám Fajjád palesztin kormányfő, hogy megnyissa az utat egy egységkormány előtt. Ezzel akar hozzájárulni "a haza egységének helyreállításához", ugyanis hamarosan újrakezdik a hatalommegosztási tárgyalásokat a Hamász és Mahmúd Abbász palesztin elnök között.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról szombaton Szalám Fajjád palesztin kormányfő, hogy megnyissa az utat egy konszenzuson alapuló palesztin egységkormány előtt. Fajjád - Rámalláhban szombaton kiadott közleménye szerint - Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nyújtotta be kabinetje lemondását azzal, hogy az a palesztin egységkormány megalakításától érvényes, de legfeljebb március végéig marad hivatalában.

Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, a Fatah szervezet vezetője azután nevezte ki kormányfőnek Szalám Fajjádot, hogy a Hamász 2007-ben erőszakkal magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben. Fajjád közvetlenül azt megelőzően nyújtotta be lemondását, hogy felújítják a hatalommegosztási tárgyalásokat Abbász és a Hamász vezetői között és lépésével - mint kommünikéjében hangsúlyozza - "hozzá kíván járni a haza egységének helyreállításához".

A palesztin elnök és az iszlamista mozgalom képviselői február végén Egyiptomban kezdték meg a megbékélési párbeszédet. A következő forduló keddre várható. Favzi Barhum, a Hamász gázai szóvivője szerint Fajjád lemondása várható volt, mivel kormánya "alkotmányellenes volt és magánérdekeket szolgált".