A brit képviselők pénze miatt már áll a bál

Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon továbbra is megy a maszatolás a képviselői költségtérítések körül, Nagy-Britanniában hatalmas botrány robbant ki a politikusok pazarlásai miatt. Kiderült, hogy pornófilmeket, vécédeszkákat, vakondirtást, lótrágyát, nem létező lakáshiteleket is elszámoltak a brit képviselők. Magyarországon is felmerült brit rendszerhez hasonló gyakorlat bevezetése, ami ugyan most megbukott, de előnye, hogy legalább lehetőséget adott arra, kiderüljenek a visszaélések.
Vágólapra másolva!

Több mint 550 zsák lótrágya. David Heathcoat-Amory brit konzervatív alsóházi képviselő többek között ezt a Glastonbury melletti háza gyepére szórt tápanyagot is az adófizetőkkel fizettette ki számos más, elsősorban kertészeti szolgáltatással együtt, sok százezer forintnak megfelelő értékben.

"Megerősítem, hogy megtéríttettem második (szolgálati) otthonom kertészeti költségeit" - közölte szűkszavúan a képviselő.

Az északír IRA politikai szárnya, a Sinn Fein ír parlamentbe bejutott öt képviselőjének van elvileg helye a brit parlament alsóházában. Soha egyikük sem tette le a képviselői esküt, mert azzal a királynőnek kellene hűséget fogadniuk. Ennek ellenére vígan vitték a számlákat a költségtérítési irodának londoni bérleményeik után. Tavaly fejenként összesen 6,6 millió forintnak megfelelő font értékben. Kiderült, bérleményükért a piaci ár több mint két és félszeresét fizetik, és a szomszédok közül többen azt állították, nem látták a környéken a politikusokat.

"Nem érzem szükségesnek,hogy bármennyit is vissza kellene fizetni abból, amit jogosan kaptam azoknak a szabályoknak az értelmében, amelyek minden képviselőre vonatkoznak. Ha a szabályokat megváltoztatják, akkor én tartom magam majd azokhoz is" - idézte a Daily Telegraph egyiküket.

Robbantott a Daily Telegraph

Ez csak pár kiragadott példa a brit költségtérítési botrányból, amelybe már több magas rangú politikus belebukott. A viharfelhők már egy ideje gyülekeztek az ügyben, de az igazi égzengés akkor kezdődött, amikor a Daily Telegraph megszerezte az alsóházi képviselők költségtérítéseit tételesen felsoroló dokumentumokat, és elkezdte kiteregetni a szennyest.

A költségtérítések ügye, néhány korábban kiszivárgott botrányos eset - például az adófizetőkkel megfizettetett pornókazetták - miatt egy ideje már sokak szemét szúrta. A gazdasági válság által sújtott Nagy-Britanniában különösen rosszul vette ki magát a képviselői pazarlás, de a parlament nem volt hajlandó kiadni az erről szóló adatokat. Információszabadságot szorgalmazó aktivisták végül pert nyertek a törvényhozás ellen, amely kötelezte az alsóházat, hogy hozza nyilvánosságra, ki milyen mértékű költségtérítést vett igénybe. Ez idén nyáron történt volna meg, de a brit lap elébe ment az eseményeknek. Mint közölték, attól tartottak, hogy a majdan nyilvánosságra hozott listáról sok lényeges adatot töröltek volna.

A lap hatalmas botrányt kavart. Kiderült, hogy volt olyan képviselő, aki plazmatévéről, bútorról, kocsibeállóról, vécédeszkáról vitt számlát, és vett fel pénzt. Többen bútorozták be állandó otthonukat szolgálati otthonuk költségtérítésből (a brit költségtérítési szabályokat lásd az első keretes anyagban), mások lakáskölcsönökkel, lakásbérleti díjakkal ügyeskedtek, és igényelték vissza - sokszor szabályellenesen - költségeiket. Volt, aki nem létező lakáshitelre kért és kapott költségtérítést.

Fejek hullottak

Az ügy túlnyúlt a brit alsóházon, elérte a kormányt is, az amúgy is romokban lévő kormányzó Munkáspárt népszerűsége még mélyebbre süllyedt. A brit sajtó és a politikai élet a bizalomvesztéstől hangos. A botrányban szintén érintett konzervatív párt vezére, David Cameron előre hozott választásokat követel.

Az ügy miatt távozott posztjáról Shahid Malik igazságügy-miniszter, aki heti 140 ezer forintnak megfelelő fontért bérelt londoni lakásának költségeit az adófizetőkkel fizettette meg, miközben vidéki állandó lakása után saját zsebből heti alig több mint 30 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett. Malik három év alatt 20 millió forintnak megfelelő font bérleti díjat fizettetett meg az adófizetőkkel.

Le kellett mondania az alsóház elnökének, Michael Martinnak is. Martin távozását több párt is követelte, amiért nem megfelelően kezelte az ügyet. A politikus lemondott képviselői mandátumáról is. Arra, hogy az alsóház elnökét lemondassák, 300 éve nem volt példa a brit parlamentben.

Felfelé bukik

Martin, aki többek között 440 ezer forint értékben fuvaroztatta magát sofőrös limuzinnal az adófizetők pénzén, azzal vesztette el a bizalmat, hogy váltig ellenezte a költségtérítések nyilvánosságra hozását, ráadásul azt követően, hogy a Daily Telegraph elkezdte kiadni a birtokába került listát, rendőrségi eljárást szorgalmazott a kiszivárogtatások kivizsgálására. A politikusnak azonban nem törik ketté karrierje, úgy tűnik felfelé bukik. Várhatóan kinevezik a felső házba, ahol egyébként hamarosan szintén vizsgálat indul majd, mit számolnak el a tagok évi 18 millió font (5,5 milliárd forint) összértékű költségtérítéseikben.

Forrás: AFP
300 éve nem mondattak le házelnököt

Gordon Brown brit miniszterelnök szerda reggel közölte, "dühös és megdöbbent" azon, ahogy a képviselők kihasználták a költségtérítési rendszert, az alsóházat egy 19. századi úri kaszinóhoz hasonlította. Bejelentette, hogy egyetlen olyan képviselő sem indulhat majd a következő választásokon, aki visszaélt a költségtérítéssel. Brown közölte, szankciókra számíthat Hazel Blears önkormányzati miniszter is, aki egy év alatt háromszor váltott szolgálati otthont, és minden alkalommal újabb költségeket igényelt (ez a trükk bevett gyakorlat volt a képviselők között), illetve egy alkalommal eladta egyik ingatlanát, ami után nem fizetett nyereségadót.

Két munkáspárti képviselőt kizártak a frakcióból, miután kiderült, olyan lakáskölcsönöket számoltak el költségtérítéseikben, amelyeket már rég kifizettek. Egyikük a kölcsön lejárta után másfél évig fizettette az adófizetőkkel a részleteket.

Lemondott posztjáról Andrew Mackay, David Cameron konzervatív pártvezér alsóházi tanácsadója is, akinek a felesége is képviselő. Míg Mackay a londoni közös lakásukra felvett kölcsön részleteit igényelte vissza évi 3,7 millió forintnak megfelelő értékben, felesége ugyanezt tette vidéki otthonuk esetében.

Gyors reformok

A botrány eredményeképp átdolgozták költségtérítés szabályait. Az új javaslatok értelmében a képviselők nem számolhatják el a lakásfelszerelést és az élelmiszervásárlásokat, és megtiltják nekik, hogy 2009 és 2010 során szolgálati lakásukat váltogassák. Ezen kívül havi 1250 fontban (közel 400 ezer forint) maximalizálják a bérleti díjak, illetve a hiteltörlesztő részletek után visszaigényelhető összeget.

A költségvetési irodát, amely több tucat megkérdőjelezhető költségtérítést hagyott jóvá, felszámolják. A jelenlegi változások azonban csak átmenetiek, a végleges szabályokat egy független költségtérítést ellenőrző testületre bízzák, amely várhatóan ősszel ül össze. A tervek szerint a testület minden költségtérítési igényt az interneten hoz majd nyilvánosságra negyedévente. A gyanús visszaigényléseket fellebbezési lehetőség nélkül elutasítják majd.

Forrás: FAP

David Cameron szerint azonban csak egyetlen módon, előre hozott választással lehet feloldani a brit törvényhozásban megingott bizalmat. Egy nem is választói akaratból posztjára került kormányfő nincs abban a helyzetben, hogy vezesse az országot egy ilyen politikai válság idején - közölte, utalva arra, hogy Brown a ciklus közben, a távozó Tony Blairtől vette át a posztot. "Hagynunk kell, hogy a választók dönthessenek, és az ország új esélyt kaphasson."

Az ügy jelentősen érinti a brit parlament szuverenitását. A képviselők eddig - saját választóikat kivéve - nem tartoznak egyetlen külső testület felügyelete alá sem, és sikerrel óvták meg azt az előjogukat, hogy saját maguk szabják meg fizetésük mértékét és döntsenek saját ügyeikben. Ez azonban most megváltozik, az ügyekben a parlamenttől független - bár általuk megszavazott - testületek döntenek majd