Milliókkal kárpótolná a halott bányászok családját Fico

Vágólapra másolva!
Harminchárom ezer eurós kárpótlást kapnak a szlovákiai bányaszerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói. A hétfői bányarobbanásban összesen húszan, bányászok és bányamentők vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

Fejenként 33 ezer eurós - 8,8 millió forint - kárpótlást kapnak a hétfői szlovákiai bányaszerencsétlenség 20 áldozatának legközelebbi hozzátartozói - erről a szlovák kormány döntött pénteken rendkívüli ülésén. Robert Fico szlovák miniszterelnök elmondta: összesen 41 személy kap kárpótlást; 17 feleség, két élettárs és 22 fiatalkorú gyermek.

A kárpótlás céljára a kormány 1,386 millió eurót hagyott jóvá, Lubomír Jahnátek ipari miniszter szerint az összeget várhatóan már a jövő héten átutalják. Ezen kívül egyszeri támogatásként mind a 20 érintett család 800 eurós rendkívüli segélyt is kap a munkaügyi, népjóléti és családügyi tárcától.

A hétfői nyitrabányai (Handlová) bányarobbanás egyike a legtragikusabb szlovákiai bányaszerencsétlenségeknek. A robbanás 330 méterrel a föld alatt, tűzoltás idején történt. Az áldozatok közül 11 bányamentő, kilenc pedig bányász volt. A robbanás konkrét okait több szakértői csoport fogja vizsgálni. Ugyanakkor a rendőrség bűnügyi vizsgálatot is kezdeményezett, ismeretlen tettes ellen általános veszélyeztetés címén.

Már mind a 20 áldozat holttestét sikerült a felszínre hozni. A bajmóci kórházban elvégzik a boncolást, majd a túrócszentmártoni egyetemi kórházba szállítják őket, ahol a DNA-vizsgálat alapján megtörténik a felismerhetetlenségig összeégett holttestek azonosítása.