Gyásznapot tartanak a bányászokért Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Nemzeti gyásznapot hirdettek Szlovákiában a bányarobbanás áldozatainak emlékére. A hétfői balesetnek húsz áldozata van, eddig hét ember holttestét találták meg. Idán ez már a második gyásznap Szlovákiában, az elsőt egy 12 emberéletet követelő közúti baleset után hirdették meg.
Vágólapra másolva!

Nemzeti gyásznap lesz szerdán Szlovákiában a tragikus bányarobbanás áldozatainak emlékére, erről a szlovák kormány döntött keddi rendkívüli ülésén. A nyugat-szlovákiai Nyitrabányán (Handlová) hétfőn reggel történt szerencsétlenségnek összesen húsz áldozata van. Szlovákiában ez az utóbbi évtizedek egyik legtöbb emberéletet követelő tragédiája.

A gyásznapon reggel nyolctól este nyolcig országszerte félárbocra engedik a nemzeti lobogót, és kitűzik mellé a fekete zászlót. A hatóságok korlátozni fogják a szórakoztató és a kulturális eseményeket, illetve a televíziós és a rádiós műsorokat.

A kormány döntött az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlásáról, de részleteket eddig nem közöltek. Viera Tomanová munkaügyi, népjóléti és családügyi miniszter bejelentette, hogy a tárca saját hatáskörében 800 eurós egyszeri támogatást ad minden áldozat családjának.

A szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálását Lubomír Jahnátek ipari miniszterre bízták. Nyitrabányán folytatódik a mentés, azonban kevés az esély arra, hogy túlélőkre bukkannak. Eddig hét áldozat holttestét találták meg, de még nem hozták őket a felszínre, és nem is azonosították őket.(A tragédiáról bővebben itt olvashat.)

Ez a második nemzeti gyásznap idén Szlovákiában. Február 22-én azért gyászolt az ország, mert egy közúti balesetben 12 ember vesztette életét. Tavaly szeptemberben egy 16 áldozatot követelő közúti baleset miatt tartottak gyásznapot. Ezelőtt pedig 2006 januárjában gyászolt az ország, amikor az észak-magyarországi Hejce mellett lezuhant egy szlovák katonai szállító repülőgép. A szerencsétlenséget csak egy katona élte túl, 42-en meghaltak.