Az Európa Tanácshoz fordult Szlovákia nyelvtörvény-ügyben

Vágólapra másolva!
Szlovákia az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban pénteken. A sokat vitatott jogszabályról a szlovák-magyar kormányközi kisebbségi vegyes bizottság is tárgyalt Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért a módosított nyelvtörvény ügyében Szlovákia pénteken - közölte a pozsonyi külügyminisztérium. Szlovákia szerint ezzel az ügy tárgyszerű értékelése kerül előnybe a helytelen átpolitizálással szemben.

A Velencei Bizottsághoz intézett beadvány részleteiről nem nyilatkozott a szlovák külügyi szóvivő, de annyit közölt, a lépésről értesítették Balázs Péter magyar külügyminisztert. A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) 1990-ben hozták létre az Európa Tanács tanácsadó szerveként.

A szlovákiai államnyelvtörvény végrehajtásáról pénteken a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság is tárgyalt Pozsonyban. A tárgyalás az eredetileg tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt, elsősorban a nyelvtörvény megsértéséért kiszabható bírságokat vitatták meg. Miroslav Mojzita, a vegyes bizottság szlovák társelnöke szerint nagyon konkrét, tárgyilagos és nyugodt szakmai megbeszélés volt.

Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete szerint az lett volna a jó, ha a nyelvtörvény körüli vita nem a politika szintjén, hanem "ilyen szakmai megbeszéléssel" kezdődött volna. "A miniszterelnöki találkozó minden tekintetben hasznos volt, úgy látom, megnyugodtak a kedélyek. Szlovákia lekerült a magyar lapok első oldalairól, s ez jó" - nyilatkozta a diplomata.

A vegyesbizottság társelnökei szerint is sok a megvitatandó probléma, és a mostani megbeszélést továbbiak fogják követni, a következő várhatóan még októberben. A tanácskozás helyszínéről később döntenek.

A szlovák államnyelvtörvény módosítását június végén fogadta el a pozsonyi parlament. A jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget váltott ki Pozsony és Budapest viszonyában is.