Betörtek az RMDSZ bukaresti székházába

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek betörtek szombat éjszaka a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti székházába. Az udvarból elvitték a zászlót, de az irodából - egyelőre úgy tűnik - nem tűnt el semmi, csak felforgatták a helyiséget.
Vágólapra másolva!

Betörtek vasárnapra virradóra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti, Avram Iancu utcai székházába. Az RMDSZ sajtóirodájának közleménye szerint az ismeretlen elkövetők az ablakon keresztül hatoltak be az épületben lévő egyik irodába, felforgatták a berendezést, szétdobálták az iratokat, és elvitték a székház udvarában kifüggesztett RMDSZ-zászlót.

Az RMDSZ szerint egyelőre úgy tűnik: a zászlón kívül nem vittek el semmit, így valószínűleg tartják, hogy az elkövetőket nem rablási szándék vezérelte, hanem politikai indíték állhat a háttérben. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető azt mondta: szerinte az eset a pénteken Csíkszeredában tartott székelyföldi önkormányzati nagygyűlésükkel hozható öszefüggésbe, amely miatt a román politikusok egy része szerintük érezhetően magyarellenes hangulatot gerjesztett.

Az RMDSZ pénteken a székely megyék önkormányzatainak képviselőinek részvételével tartott nagygyűlést, ahol kiáltványban erősítették meg az autonómia iránti elkötelezettségüket. Markó Béla RMDSZ-elnök itt úgy nyilatkozott: a romániai magyarság résztulajdonosa Romániának, Erdélynek és Székelyföldnek. Markó azt is kijelentette, hogy a székely megyéknek szüksége van a területi autonómiára.

Ismeretlen tettesek festékszóróval lefújták Sepsiszentgyörgy magyar nyelvű feliratát a székelyföldi város helységnévtábláján. A helyi polgármester, Antal Árpád szerint ez az eset is összefüggésben állhat a pénteki nagygyűléssel és az RMDSZ irodájának felforgatásával is. A polgármester szerint a székelyföldi polgárok az utóbbi időben "elkényelmesedtek", azt hitték, hogy a nyelvi jogok terén már minden rendben van Romániában. Ezért Antal egyelőre nem akarja kicserélni a helységnévtáblát. Azt mondta: "egy darabig maradjon ott a magyarok szeme előtt tanulságként".