Negyvenkét halott egy kínai bányarobbanásban

Vágólapra másolva!
A legújabb hírek szerint 42-re nőtt halottak száma, és több mint hetvenen rekedtek a mélyben egy bányában történt gázrobbanásban Kínában szombaton. A mentés folyamatban van.
Vágólapra másolva!

Negyvenkettőre emelkedett az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány Hokang városához tartozó szénbányában történt robbanás halálos áldozatainak száma áldozat bányász életét vesztette, és 71 vájár továbbra is mintegy ötszáz méterrel a felszín alatt várja a segítséget - jelentette a kínai központi televízió. A tévécsatorna korábban 15, majd 31, illetve 37 halálos áldozatról és a külvilágtól elvágott 114 bányászról számolt be. Az Új Kína hírügynökség szerint 66 az eltűntek száma.

A helyi bányabiztonsági felügyelet tájékoztatása szerint a Longmei bányaipari vállalat megerősítette, hogy 528 bányász dolgozott a mélyben a robbanás időpontjában, helyi idő szerint hajnali fél háromkor. A vállalat előbb azt közölte, hogy 389 embernek sikerült kimenekülnie, később 399-re módosította a számot, míg 31 bányászt a mentőalakulatok vittek ki. A robbanás erejét mutatja, hogy a bányától mintegy húsz méternyire lévő épületek ablakai is betörtek.

A bánya mintegy 400 kilométerre található a tartomány székhelyétől, Harbintól. A mentés folyamatban van.

A kínai szénbányák - amelyek az ország energiatermelésének 70 százalékához nyújtanak energiaforrást - a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. Bár a nagyobb állami bányákban szigorúbbak a biztonsági intézkedések, mint a magántulajdonban lévő kisebb bányákban, azokban is történnek a mostanihoz hasonló balesetek.

A hivatalos adatok szerint több mint 3200 bányász vesztette életét tavaly az országban történt bányabalesetekben, ám független megfigyelők szerint az áldozatok száma ennél jóval magasabb is lehet. Szerintük a kormány kozmetikázza ugyanis az adatokat, hogy elkerülje a költséges bányák tömeges bezárását, így az ezzel járó súlyos munkanélküliséget és nyomában a felháborodást. A bányák között szép számmal vannak illegális, magántulajdonú tárnák. Októberben egy ilyen bányában 14-en haltak meg, amikor robbanás történt. A négy tulajdonost csak hosszas hajsza után tudták felfogni.

A Kínai Szénbányászati Információs Intézet adatai szerint a pekingi kormány évek óta próbálja modernizálni a bányákat, ezért eddig 300 millió dollárnak megfelelő jüant költött erre az adókból, de a jelek szerint csekély eredménnyel. A szén fedezi Kína energiaigényének 70 százalékát.