Elkezdte megalakulását a koszovói hadsereg

Vágólapra másolva!
Megkezdte működését a Koszovói Biztonsági Erő, ami tulajdonképpen Koszovó saját hadserege. A szervezet Ahtisaari finn diplomata tervei alapján jött létre, de nincs róla semmilyen érvényes nemzetközi jogi döntés. Szerbia leghevesebben ellenzi a döntést.
Vágólapra másolva!

Szerdán megkezdte működését a Koszovói Biztonsági Erő, amivel elkezdődött a volt szerb tartomány önálló hadseregének kialakítása.

A 2500 fősre tervezett, 800 tartalékossal is bíró alakulat feladata hivatalosan az, hogy (pontosan körül nem írt) vészhelyzetekben, (szintén meg nem határozott) incidensek esetén, illetve természeti katasztrófák megtörténtekor cselekedjen. Létrehozását a Koszovó jövőjéről szóló Ahtisaari-terv irányozta elő, de semmilyen érvényes nemzetközi jogi döntés nem rendelkezik róla.

Létrehozását szerb részről a legmerevebben ellenzik: "Minden nemzetközi fórumon, a NATO-nál is ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy ezt a szervezetet oszlassák fel, mert nem növeli a biztonságot Koszovóban" - jelentette ki hétfőn Boris Tadic szerb elnök.

Martti Ahtisaari finn diplomata tervezete alapján alakult meg az egyelőre csak könnyű fegyverekkel bíró szervezet. A diplomata úgy képzelte, hogy a szervezet legalább tíz százalékát a helyi nemzeti kisebbségek, köztük a szerbek teszik ki.A szervezetnek egyelőre csak a parancsnoka ismert: Sulejman Seljimi altábornagy, a most feloszló úgynevezett Koszovói Védelmi Hadtest eddigi parancsnoka.