Halálos áldozatot követelt a pamplonai bikafuttatás

Vágólapra másolva!
Halálosan megsebesített egy férfit egy bika a pamplonai San Fermin-fesztiválon, amelynek fő látványossága az óváros utcáin keresztül megrendezett bikafuttatás. A rendezvénynek minden évben vannak sérültjei, de 1995 óta ez volt az első eset, hogy bika halálos sérülést okozott.
Vágólapra másolva!

Halálosan megsebesített egy férfit egy bika pénteken a pamplonai bikafuttatáson - jelentették be a fesztivál szervezői. A hétfő óta naponta megrendezett futtatás pénteken veszélyessé vált, mert egy bika elszakadt a csordától. Ez az állat döfött meg egy férfit a nyakán és a mellkasán, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az áldozat egy 27 éves spanyol férfi, akinek a szívét és mindkét tüdejét megsértette a bika szarva. Másik három férfit is felöklelt egy-egy állat pénteken, és további hat ember szenvedett kisebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket. A korábbi napokon is történt tucatnyi sérülés.

A július 14-ig tartó idei fesztiválon minden reggel hat bikát hajtanak át az óváros utcáin az arénáig, ahol este torreádorok végeznek az állatokkal. A vakmerő résztvevők a bikák előtt futva teszik meg a 825 méteres távot, a bikákat ökrök is kísérik. A futtatók egyetlen megengedett eszköze a bikák távoltartására egy összegöngyölt újság.

A fesztivál Ernest Hemingway Fiesta, a nap is felkel című 1926-os műve nyomán vált híressé, minden évben tömegek érkeznek a városba, hogy részt vegyenek az állatvédők által sokat bírált bikafuttatáson. A fesztiválon 1911 óta összesen 15 halálos áldozatot követelt, de 1995 óta a pénteki az első haláleset, amit a bikák okoztak. Akkor egy 22 éves amerikai, Matthew Tassio szenvedett halálos balesetet. Tavaly egy fiatal ír férfi vesztette életét, de ő egy magas falról esett le.