Kirúgták a pápán viccelődő olasz újságírót

Vágólapra másolva!
Menesztették a RAI olasz közszolgálati televízió vatikáni rovatából azt az újságírót, aki viccelődött XVI. Benedek pápa beszédével. Az eset élénk vitát váltott ki Olaszországban.
Vágólapra másolva!

Roberto Balducci, a RAI olasz közszolgálati televízió híradójának vatikáni tudósítója vasárnap este XVI. Benedek pápa audienciájáról tréfásan azt találta mondani, hogy a kutyát sem érdeklik a pápa szavai. Az újságíró megjegyzése élénk vitát váltott ki, a RAI felügyeletét ellátó parlamenti bizottság alelnöke, a baloldali Demokrata Párt képviselője, Giorgio Merlo "egyházellenes kisiklás"-ról beszélt.

Az eset miatt menesztették az újságírót, aki a tévé vezetéséhez írt levelében a Vatikán iránti tiszteletét fejezte ki, és sajnálkozott a cégnek okozott károk miatt. A híradó igazgatója, Antonio Di Bella egyeztetett Federico Lombardi vatikáni szóvivővel, akit arról győzködött, hogy a csatorna szerkesztési irányvonalát mindig azt jellemezte, hogy "nagy figyelemmel és tisztelettel viseltetett az egyház és az egyházfő irányába".

Az újságíró menesztése a rovatból komoly, de szükséges döntés volt - kommentálta kedd este a döntést Luca Borgomeo, a katolikus tv-nézők szövetségének elnöke. A pápa személye igen kényes téma Olaszországban, a vele való viccelődések vagy a személyét érő bírálatok mindig heves vitát váltanak ki.