A finn rendőrség szerint váltságdíjat követelnek azért az orosz hajóért, amelynek július végén veszett nyoma az Északi-tengeren. Azt nem közölték, hogy ki és mekkora összeget követel a hivatalosan fát szállító Artcic Sea-ért cserébe.

Váltságdíjat követelnek a tulajdonostól azért a teherszállító hajóért, amely július végén tűnt el rakományával és orosz legénységével együtt, miközben Finnországból Algériába tartott - jelentette be szombaton a finn rendőrség. Azt nem árulták el, hogy a rablók mennyi pénzt követelnek, csak annyit tudni, hogy nagy összegről van szó. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek. 

Oroszország, amelynek négy hadihajója, két atommeghajtású tengeralattjárója és más hajói is keresik az tűnt Arctic Sea-t, a Földközi-tengerről irányított át egy kisebb hadihajót a Zöld-foki-szigetek felé, mert állítólag erre észlelték az eltűnt hajót. A Zöld-foki Köztársaságban akkreditált orosz nagykövet szerint "a lehető legalaposabban ellenőrzik és újra ellenőrzik a hajó felkutatásához és azonosításához szükséges adatokat". További információ nem közölhető - mondta.

A Zöld-foki-szigetek védelmi minisztériuma szerint az Arctic Sea-t Sao Vicente szigettől 740 kilométerre északra látták felbukkanni. A vezérkari főnök utasítást adott az ország kikötőinek, hogy ha a hajó esetleg felbukkanna, és üzemanyagot, élelmet vagy vizet akarna vételezni, akkor újabb utasításig ne teljesítsék kérését.

A máltai zászló alatt közlekedő Arctic Sea hivatalosan fát szállít. Július végi eltűnése nemzetközi bonyodalommá vált, eltűnésének körülményeiről számos elmélet született, vannak, akik titkos szállítmányt gyanítanak a háttérben, mások európai kalózbandáról beszélnek (ezekről ebben a cikkben olvashat bővebben).