Fantom szavazóhelyiségekben gyűltek a voksok az afgán elnökre

Vágólapra másolva!
Több száz, csak papíron létező szavazóhelyiségeket állítottak fel Hamid Karzai afgán elnök hívei az augusztus huszadik elnökválasztás idején, hogy több százezer hamis szavazattal segítsék az államfő újraválasztását - írta vasárnap a New York Times című amerikai lap amerikai és afgán tisztségviselőkre hivatkozva. A szavazatok majdnem háromnegyedének megszámlálása után Karzai 49 százalékon áll, míg fő kihívója 32 százalékot ért el.
Vágólapra másolva!

A New York Times-nak névtelenül nyilatkozó afgán és nyugati tisztségviselők elmondása szerint legalább nyolcszáz csak papíron létező szavazóhelyiség működött az augusztus 20-i elnökválasztás alatt. Hamid Karzai hívei ezen kívül nagyjából ugyanennyi létező szavazóhelyiség irányítását vették át, amelyekben több tízezernyi hamis voksot adtak el az elnökre - írja a lap.

A csalások leginkább az ország déli és keleti részén történtek - köztük a Karzai otthonának számító Kandahar tartományban -, elsősorban olyan helyeken, ahol nagyon kevesen mentek el szavazni. Egy magas rangú nyugati diplomata a lapnak azt mondta, hogy néhány tartományban több lehet a Karzaira leadott szavaztok száma, mint amennyi ember voksolt. A hivatalos adatok szerint olyan szavazóhelyiségekből is érkeztek voksok, ahol a helyiek elmondása szerint senki mem mert elmenni szavazni - írja a lap. Mint a diplomata mondta, becsléseik szerint a szavazóhelyiségek közel 15 százaléka a választás napján egy pillanatra sem volt nyitva, mégis Karzait támogató voksok ezreit regisztrálták bennük.

Vasárnap az afgán választási bizottság helyettes igazgatója bejelentette, hogy csalás miatt 447 szavazóhelyiség összes voksát érvénytelenítették, de részleteket nem közölt. A szavazatok majdnem háromnegyedének megszámlálása után Hamid Karzai a voksok 49 százalékát kapta, míg legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter a szavazatok 32 százalékát érte el. Ha egy jelöl sem éri el az ötven százalékot, második fordulót kell tartani.