A szocialisták nyertek a portugál választásokon

Vágólapra másolva!
A kormányzó Szocialista Párt nyert a portugál parlamenti választásokon a voksok 98 százalékának összeszémolása alapján. A szocialisták a szavazatok 36.5 százalékát kapták, az ellenzéki jobbközép Szociáldemokrata Párt 29 százalékot szerzett.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Szocialista Párt végzett az élen a vasárnapi portugáliai parlamenti választásokon a voksok 98 százalékának összeszámolása alapján.

A szocialisták a szavazatok 36,5 százalékát kapták, vagyis elveszítették a 2005 óta őrzött abszolút többségüket a 230 fős parlamentben. Az ellenzéki jobbközép Szociáldemokrata Párt 29 százalékot kapott, ez 77 mandátumot jelent. A felmérés szerint a két nagy mellett három kis párt jutott be a parlamentbe; a radikális Baloldali Blokk 10, a kommunisták és zöldek szövetsége 8, a konzervatív Néppárt 10,5 százalékkal.R

A kormányalakítás rendkívül nehéznek ígérkezik, hiszen a két nagy párt kizárta a nagykoalíció lehetőségét, a kicsik pedig elutasították a szocialistákkal való együttműködést.

A portugál választási kampányban a gazdasági válság volt a fő téma. José Sócrates, a szocialista kormány 52 éves miniszterelnöke állami pénzből végrehajtott nagy beruházásokkal serkentené a portugál gazdaságot, amely idén négy százalékkal csökkent. A munkanélküliek száma eléri a félmilliót, vagyis 9 százalékos, utoljára húsz éve volt ilyen magas ez a szám.

A Sócrates-kormány ötmilliárd euróból új nemzetközi repülőteret építene Lisszabon mellett, 3 milliárd euróért gyorsvasút-összeköttetést teremtene Spanyolországgal, és 1,7 milliárd eurót szán arra, hogy vasúti és közúti hidat építsen a Tagus folyón, a főváros térségében.

Manuela Ferreira, az ellenzéki szociáldemokraták 68 éves miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, ha hatalomra kerül, leállítja az építkezéseket, és inkább a magán befektetések előmozdításával próbálná leküzdeni a válságot. Az ellenzék szerint az állami beruházások a jövő nemzedékekre rónak adósságterhet.

Mintegy 9,5 millió szavazásra jogosult portugál állampolgár járulhatott vasárnap az urnák elé. A választási részvétel 60 százalék körül alakult, 2005-ben ez az arány 64,26 százalékos volt.