Saját útját keresi Putyin üdvöskéje

Vágólapra másolva!
Felrúgta a Vlagyimir Putyin elnöksége alatt felépített politika több fontos alapigazságát Dimitirj Medvegyev orosz államfő csütörtöki beszédében. A szavakon túl is mutatta már jelét annak, hogy más úton jár, mint az őt elnöki székbe juttató Putyin. Ráküldte például a kiváltságos állami cégekre az orosz ügyészséget. Bár néhány kritikusa szerint csak szerepet játszik, szónoklatára még a Putyin-kor egyik legismertebb áldozata, Mihail Hodorkovszkij egykori oligarcha is felkapta a fejét.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hol titokzatos arckifejezéssel révedt maga elé, hol a plafont bámulta az általa az orosz elnöki székbe juttatott Dmitrij Medvegyev szokásos éves programbeszéde alatt csütörtökön. Amint Medvegyev túllépte az előre megadott 90 perces keretet, a kamera egyre gyakrabban tévedt Putyinra, aki a Los Angeles Times tudósítója szerint mintha túl gyakran szuszogott volna türelmetlenül.

Jó oka volt erre. Medvegyev olyan, az ő elnöksége alatt még kikezdhetetlennek tűnő dolgokat kritizált többek között, mint egyes orosz állami nagyvállalatok előnyben részesítése vagy a nyersanyagkereskedelmen alapuló gazdaság. Még azt is elismerte - amelyet tavaly a gazdasági válság kirobbanásakor még az USA-ra kent -, hogy a gazdaság rossz helyzetéért az oroszok maguk is felelősek. Oroszország túlélése a demokratikus intézményekre alapuló gyors modernizáción múlik - mondta Medvegyev (a beszédről szóló beszámolónkat itt olvashatja).

"Medvegyev számára fontos, hogy megmutassa, ő nem azonos Putyinnal. A beszéd annak a jele volt, hogy ha nincs is két hatalmi központ, inkább két értékközpont létezik" Oroszországban - mondta Medvegyev beszédéről a Bloombergnek Dmitrij Oreskin független orosz politikai elemző.

Bár továbbra is Putyin kezében van a hatalom java, Oreskin szerint olvasni kell a sorok között, főképpen, hogy 2012-ben újra elnökválasztás lesz, és sem Putyin sem Medvegyev nem vetette el, hogy indulna az elnöki székért. Oreskin szerint "ha Medvegyev 2012-re gondol, az a minimum, hogy eltávolodik Putyintól, ahogy a válság egyre mélyül".

Jelek

"Jó beszéd volt. És akkor mi van? Medvegyevnek sokkal erősebb jelet kell küldenie lehetséges szövetségeseinek és támogatóinak, mint egy beszéd" - mondta Majsa Lipman a moszkvai Carnegie Center munkatársa.

A Medvegyev által eddig küldött jelek azonban ellentmondásosak és tétovák, igaz, néha túlmutatnak a szavakon. Tavaly év végén egy Putyin-ellenes ellenzéki politikust - Nyikita Beliket - nevezte ki Kirov régió kormányzójának. Belikkel szinte azonnal szakított az egész orosz demokratikus ellenzék, de később néhányan csatlakoztak hozzá.

Az elnök idén augusztusban azzal bízta meg Jurij Csajka orosz főügyészt és Konstantin Csujcsenkót, az elnöki hivatal könyvelési osztályának vezetőjét, hogy világítsák át a Putyin elnöksége alatt privilegizált állami tulajdonú nagyvállalatokat, különös tekintettel működésük szabályszerűségére.

Rendhagyó módon írta csütörtöki beszédét is: előzőleg az interneten tette közzé vitairatként, amelyhez sok ezer megjegyzés érkezett Oroszország minden tájáról, a végső változatba ezekből is beledolgozott párat. A gesztus még a börtönben ülő egykori olajmágnást, Mihail Hodorkovszkijt is felrázta, aki egy, a Vedomosztyiban megjelent publicisztikában részletesen taglalja, milyen társadalmi rétegekre számíthat Medvegyev, kikből állhat össze az Oroszországot modernizáló "M-generáció", de hozzáfűzte azt is, hogy ehhez a modernizáló embereken kívül működőképes demokratikus állami intézményrendszer és hatékony civil társadalom szükséges.

Kétségek

"Medvegyev problémája, hogy nincsenek meg a változást előidéző mechanizmusok. Világos, hogy az elit nem érdekelt a változásokban, de meg akarja őrizni az egyensúlyt. Hol van ez az új generáció?" - vázolta Medvegyev nehézségeit a Bloombergnek Sztanyiszlav Belkovszkij, egy moszkvai stratégiai elemző intézet munkatársa.

Forrás: AFP
Eltávolodik?

Hodorkovszkij is ír kétségeiről, szerinte nem lehet bebizonyítani, hogy a beszéd alapjául szolgáló vitairat nem csak egy blöff, és a Rossziszkaja Gazeta bloggerei nem tévednek, amikor azt állítják, hogy az egész csak a szokásos "jó zsaru-rossz zsaru" játék Putyin és Medvegyev között. Azoknak szól, akik nincsenek oda Putyinért, hogy hátha megkedvelik Medvegyevet, "vagy legalábbis hisznek majd neki".

Intő jel a demokratikus átalakulást szorgalmazók számára a Kreml vezető politikai stratégájának, Vlagyiszlav Szurkovnak egy, októberben megjelent nyilatkozata is. Szurkov figyelmeztetett, veszélyes játékot űz, aki a demokráciával kísérletezik. Elismerte, hogy Oroszország a gazdasági fejlettség számos területén elmaradóban van, és nem lehet már egyszerűen "erőforrás nagyhatalom", de figyelmeztetett, hogy a Putyin alatt megszilárdult rendszer liberalizálását célzó demokratikus reformok révén kialakuló bizonytalanság darabokra szaggatná Oroszországot.

"Még úgy is nagyon lassan haladnak a dolgok, hogy jelenleg konszolidált és jól szervezett a hatalom. De ha bármilyen kis politikai bizonytalanságot adunk hozzá, egyszerűen megállunk a fejlődésben. Rengeteg demagógiára, rengeteg üres beszédre, lobbizásra, és Oroszország darabokra szakítására számíthatunk, de fejlődés nem lesz" - írta.