Vágólapra másolva!
Közelebb hozza a békét a konfliktusok által dúlt szudáni Darfúr tartományban az az egyezmény, amelyet az afrikai ország kormánya és az egyik meghatározó felkelő csoport kötött kedden Katarban. Közben azonban félő, hogy a darfúri béke mellett Dél-Szudánban újabb fegyveres konfliktus törhet ki.
Vágólapra másolva!

Tűzszüneti megállapodást kötött a szudáni kormány és az egyik legnagyobb dárfúri lázadó csoport, az Igazságosság és Egyenlőség Mozgalom (IEM) kedden - írja a BBC. A hatalommegosztásról szóló megállapodást a kormány részéről Omár el-Basír elnök írta alá Katarban.

A másik jelentősebb felkelő csoport egyelőre megtagadta, hogy részt vegyen a béketárgyalásokon, azonban a BBC szerint a mostani tűzszünet enélkül is jelentős lépés a térség békéje felé. A hét éve tartó háború eddig 300 ezer halottat és 2,5 millió menekültet eredményezett. Helyi idő szerint éjfélkor lépett életbe a tűzszünet Darfúrban.

Halil Ibrahim, az IEM vezetője elmondta, hogy "a békéhez vezető út még nagyon sok türelmet és őszinte engedményt követel mindkét oldaltól". Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte a keretegyezményt és reményét fejezte ki "az egyezmény kikötéseinek teljeskörű végrehajtására".

Harcosokból politikusok

A csádi közvetítéssel kötött megállapodás szerint az IEM politikai párttá alakul át. A hatalommegosztás "minden szinten" érvényesül majd az egyezmény szövege szerint, tehát a kormányban is kaphat pozíciókat az egykori felkelő csoport. Az aláírások után Katar közölte, 1,5 milliárd dolláros alapot hoznak létre Dárfúr újjáépítésére.

Ezen kívül 100 IEM-harcos halálbüntetését eltörli a kormány. Az IEM harcosai 2008 májusában megostromolták a szudáni fővárossal szemközt, a Nílus túlpartján található Omdurmánt, ahol a szudáni parlament is ülésezik. Az ostromot végül 200 halott árán visszaverte a szudáni haderő, ezután ítéltek halálra 100 IEM-harcost.

A BBC kartúmi tudósítója szkeptikus az egyezmény végső sikerét illetően, de megjegyezte, ez lenne az érdeke Basír kormányának is. Ugyanis közeleg egy népszavazás Dél-Szudánban a terület függetlenné válásáról, ami újabb konfliktust okozhat. Basírnak emiatt érdeke, hogy béke legyen Darfúrban, hogy ne két frontra kelljen később koncentrálnia. Az ENSZ szerint tavaly 2500 ember halt meg a dél-szudáni összecsapásokban: több mint ugyanebben az időszakban Darfúrban.