Sorra zárják le a reptereket Európában az izlandi vulkán miatt

Vágólapra másolva!
Péntek délutánig biztosan nem engednek repülőgépeket Nagy-Britannia légterébe a brit hatóságok az egyre intenzívebb izlandi vulkán Európa felé szálló hamuja miatt - közölte csütörtökön a brit polgári repülési hatóság. Folyamatosan bevezetett teljes légtérzárra készülnek Hollandiában, Belgiumban, Svédországban és Franciaországban is, a füst miatt 5000 járatot törölhetnek. A járattörlések az egész világon, köztük Magyarországon is éreztetik hatásukat, zavarokra két napon keresztül lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb területen bénítja meg a nyugat-európai légi közlekedést az az izlandi vulkán, amelynek a füstje a repülőgépek hajtóműveit veszélyezteti. Az Európa felé szálló füstfelhő miatt csütörtök délután teljesen lezárták a Brit légteret, és estére korlátozásokat vezettek be számos észak-és nyugat-európai országban is. A járattörlések már az Európa és Amerika között közlekedő transzatlanti járatokat is érintik.

Az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője csütörtök este Brüsszelben közölte, hogy még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedésben az izlandi vulkánkitörés miatt. Kyla Evens szerint a helyzet normalizálódása attól függ, miként vonul tovább a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. A helyzetet nehezíti, hogy mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

A szóvivő becslése szerint csütörtök éjfélig mintegy 4-5 ezer légi járatot érinthet az előállt helyzet. Európában naponta mintegy 28 ezer légi járat közlekedik normális esetben. Az Eurocontrol csütörtök esti második közleménye szerint pénteken várhatóan törölni kell a transzatlanti járatok felét is.

Az izlandi Eyjafjallajökull jégmezőn található vulkán közben a csütörtök folyamán egyre intenzívebben köpte a hamut a levegőbe - nyilatkozta Pall Einarsson, az izlandi egyetem geofizikusa. Az egyre erősödő kitörés következtében hat kilométer magas vulkáni hamufelhő alakult ki a légkörben, és nincs jele annak, hogy 40 órás működés után alábbhagyna a tevékenysége. Egy másik szakértő közölte, hogy a mostani kitörés tízszer erősebb a márciusban a vulkán oldalán történt kitörésnél.

Lezárások egész Európában

A brit légtérbe "leghamarabb" pénteken délután, közép-európai idő szerint 14 órakor engednek újra gépeket - közölte a brit polgári repülési hatóság csütörtök este. Csütörtök délután még péntek reggel 8 órás határidőről beszéltek, ezt azonban estére kitol ták. A határidő lejártáig brit irányítás alatt álló légtérbe csak vészhelyzet esetén engednek repülőgépeket.

A brit légi forgalom teljes leállása nyomán százezrek próbáltak vonat-, illetve kompjegyet foglalni, hogy valamiképp átjussanak a kontinensre. A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Eurostar szuperexpresszek, illetve a két part között járműveket szállító Le Shuttle szerelvények pénteki járatai gyakorlatilag beteltek, csakúgy, mint a kompok, vagyis jelenleg szinte lehetetlen bármilyen közlekedési eszközzel elhagyni az országot.

Svédország légterét közép-európai idő szerint este tíz óráig fokozatosan lezárják a repülőgépek elől, és megkezdték a légtérkorlátozásokat Hollandiában is: itt a hatóságok szerint este hét órakor már nem lehet repülni. Belgiumban délután fél ötre az egész légtérből kitiltották a gépeket, Brüsszel nemzetközi repülőterén törölték az össze délutáni járatot.

Párizs két nagy repülőterét és több mint egy tucat észak-franciaországi repülőteret is le kell zárni az izlandi vulkánkitörés után Európa felé szállt hamu miatt - közölte a francia polgári repülési hatóság. A hamufelhő nagyjából este nyolc órakor éri el Franciaországot, és dél felé fog továbbhaladni. Az ország északi részén található repülőtereket délután öt órakor kezdték el bezárni. A két nagy párizsi repülőtér, a Charles de Gaulle, és az Orly legkésőbb 11 órára már biztosan zárva lesz.

Estig repülési tilalmat vezettek be Írország, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország területén is. A meteorológusok előrejelzése szerint a hamufelhő csütörtök estére eléri Németországot, Bréma, illetve Frankfurt térségét is, ahol - úgy tűnik - erősebb szél híján ez a felhőzet tartósan "elidőzhet". Frankfurt az egyik legforgalmasabb európai légiközlekedési csomópont, így a londoni Heathrow kiesése után a frankfurti repülőtér esetleges lebénulása már egész Európa légi forgalmát káoszba taszíthatja. Csütörtök délutánig már így is 150 Frankfurtba érkező, illetve onnan induló járatot kellett törölni, a hamburgi repülőteret pedig csütörtökön éjfélig lezárják, és egyelőre nem tudni, hogy pénteken felújítják-e a járatokat.

Csütörtök este négy észak-németországi repülőtéren - Hamburgban, Berlinben, Hannoverben és Brémában - függesztették fel a forgalmat; itt valamennyi érkező és induló járatot töröltek a vulkáni hamu miatt. Egyelőre nincs szó az észak-németországi légtér lezárásáról, és ha az időjárási feltételek javulnak, gyorsan feloldhatóak a korlátozások, még akár reggel nyolc óra előtt. A lengyel légtér északi részét viszont este 8 órától lezárták - közölte az ország légi közlekedési hivatala. A hivatal szerint nem kizárt, hogy éjszaka Lengyelország középső része felett is lezárják a légteret.

Magyarországon is fennakadások vannak

A vulkánkitörés csütörtökön a magyarországi járatokat is érintette, Ferihegyen délután 15 óráig 22 járatot töröltek, amelyek brit, német és francia célállomások felé közlekedtek volna. A gépek pénteki közlekedéséről egyelőre nincs információja a Budapest Airportnak (BA) - mondta el Szilágyi Károly, a BA szóvivője.

A magyar utasok időben tájékozódtak a gépek törléséről, a külföldi turisták azonban gyakran csak Ferihegyen szembesülnek a helyzettel, de viszonylagos türelemmel fogadják a rendkívüli körülmény miatti járattörléseket - mondta a szóvivő. A légitársaságok átfoglalják az utasok jegyeit, vagy szállást biztosítanak a Budapesten rekedteknek - tette hozzá.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa szerint Magyarországot helyi idő szerint péntek reggel 8 óráig nagy valószínűséggel nem veszélyezteti a hamufelhő. A szakértő szerint a hamufelhő terjedését nehéz megjósolni, mivel azt a vulkáni kitörés ereje és időtartalma mellett a folyamatosan változó meteorológiai körülmények is befolyásolják. Magyarországi szakemberek szerint ugyanakkor a hamu - amennyiben el is érné az országot - csak nagyon "higított" formában jelenne meg a légkörben - fűzte hozzá.

A skót hatóságok közben csütörtök éjjel bejelentették, hogy a vulkáni hamu elkezdett kiszóródni a magaslégkörből; felszíni lerakódása egyre több térségben megfigyelhető. Szakértők szerint a jelenség várhatóan más országrészeket is érinteni fog Nagy-Britanniában. Az egészségügyi hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki náthaszerű tüneteket, egyéb légúti problémákat észlel magán nem sokkal azután, hogy elhagyta otthonát, inkább térjen vissza lakásába.