Halálra ítélték az egyetlen életben maradt mumbai merénylőt

Vágólapra másolva!
Halálra ítélték a 2008-as indiai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét. A 22 éves férfit gyilkosság, India ellen indított háború és robbanóanyagok birtoklása vádjában találták bűnösnek. A férfi az ítélet ellen fellebbezhet.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélte egy indiai bíróság a 2008-as mumbai merénylet egyetlen életben maradt vádlottját csütörtökön. A 22 éves Mohamed Adzsmal Amir Kaszab az egyetlen fegyveres, aki túlélte a terrortámadást. A férfit gyilkosság, India elleni háború indítása és robbanóanyagok birtoklása vádjában találták bűnösnek.

Korábban Udzsval Nikám államügyész halálbüntetést kért a férfira. "Ha megengednénk, hogy tovább éljen, az veszélyt jelentene a társadalom számára" - mondta. Nikám szerint "az igazságszolgáltatás paródiája lenne, ha nem halálbüntetés lenne az ítélet". Az ügyész korábban azt is mondta, hogy egy esetleges életfogytiglani börtönbüntetés azt jelezné a szélsőségeseknek, hogy India könnyű préda lehet számukra. A férfi ügyvédje életfogytiglani börtönbüntetést kért. Azzal érvelt, hogy Adzsmal túl fiatal, és rendkívüli szellemi és érzelmi megterhelésnek volt kitéve.

A támadásokban 174 ember - köztük kilenc fegyveres - halt meg. A merénylet miatt India megszakította béketárgyalásait Pakisztánnal, India ugyanis pakisztáni fegyveres csoportokat okolt a terrorista akcióért. A hírek szerint a terroristák a Laskar-i-Tajba nevű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai voltak, és Pakisztánban kaptak kiképzést.

Az indiai jogrendszer különleges esetekben engedélyezi a halálbüntetést, de az ítéletet a felsőbb bíróságoknak is meg kell erősíteniük - írja az MTI. Amir fellebbezhet az ítélet ellen és kegyelmet is kérhet az elnöktől, így a folyamat akár évekig is elhúzódhat. A legutóbbi kivégzést 2004-ben, az azt megelőzőt pedig 1998-ban hajtották végre Indiában.