Hányásos hasmenés kínozta az óceánjáró utasait

Vágólapra másolva!
Hányás és hasmenés okozott kellemetlenséget közel száz utasnak a Royal Caribbean Vision of the Seas nevű óceánjáróján egy észak-európai hajóúton. Két hónap alatt ez már a harmadik ilyen eset ugyanezen a hajón.
Vágólapra másolva!

Közel száz ember betegedett meg hányással és hasmenéssel egy ötnapos észak-európai hajóúton. A Royal Caribbean International tengerjáró hajója, a Vision of the Seas (Tengeri látomás) csütörtökön érkezett vissza kiindulási helyére, Oslóba.

A kétezer utasból 94 panaszkodott hányásra és hasmenésre a hajóút második napján. Rajtuk kívül a személyzet két tagja is hasonló tüneteket jelentett. A betegség enyhe és gyors lefolyású volt, az érintett utasok pedig szabadon elmehettek, miután a hajó kikötött.

A hajó Oslóból indult, és Amszterdamot, valamint Bruggét érintve érkezett vissza. A norvég egészségügyi hatóságok átvizsgálták a hajót, amely tisztítás és fertőtlenítés után csütörtök délután ismét útnak indult.

Alig több mint két hónap alatt ez már a harmadik ilyen eset a hajó fedélzetén. Március elején több százan kaptak gyomorhurutot a brazil partoknál, majd nyolc nappal később megint ötven ember jelentette hányás és hasmenés tüneteit a hajóorvosnak ugyanezen a hajón. Ezeket a megbetegedéseket a norovírusnak tulajdonították, amely könnyen terjed zárt közösségekben.

A Royal Caribbean szóvivője, Ellen Stebbek szerint "nehéz megmondani, mi okozta a legutóbbi esetet, amely lefolyásában hasonlított a brazil partoknál történtekhez". A szóvivő szerint - aki szerint a hajót alaposan lefertőtlenítették az előző megbetegedések után - az európai esetet külön kell kezelni.