A gázai hajók elleni támadásról tárgyal az ENSZ BT

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök sajnálja az áldozatokat, de szerinte katonáik önvédelemből lőttek a Gázai övezetbe tartó hajók fedélzetein. A legalább kilenc halálos áldozatot követelő akció miatt összeült az ENSZ biztonsági tanácsa is. Az arab országok és Törökország azt várják a testülettől, hogy rendeljen el független vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a miatt, hogy legalább kilenc ember meghalt, amikor izraeli csapatok rajtaütöttek a Gázai övezetbe tartó hajókon. A kormányfő azonban azt mondta: a katonák kénytelenek voltak megvédeni magukat, miután az övezet blokádjának megtörésére készülő palesztin-párti aktivisták "ütötték, verték, és szurkálták" őket a hajókon.

A jelenleg hivatalos látogatáson Kanadában tartózkodó Netanjahu szerint az izraeli katonák önvédelemből használták a fegyvereiket. A kormányfő eredetileg Kanadából az Egyesült Államokba utazott volna, de lemondta a keddre tervezett washingtoni látogatását, hogy a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás ügyével foglalkozzon.

A nyílt tengeren, nemzetközi vizeken végrehajtott akció miatt - Törökország kezdeményezésére - hétfőn New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). "A nemzetközi vizeken történtek erőteljes elítélését akarjuk, továbbá ennek nemzetközi kivizsgálását" - mondta Jahía Mahmasszani, az Arab Liga ENSZ-képviselője az ülés előtt. Ríjad Manszúr, a palesztin állandó ENSZ megfigyelő Izrael elítélését várta az üléstől. "Izraelnek fel kell oldania a népünk elleni gázai zárlatot" - jelentette ki.

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenségéhez ragaszkodó nyugati diplomata szerint lehetséges, hogy a 15 tagú BT támogatni fogja Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felhívását az incidens nemzetközi kivizsgálására. "Nem világos, mi lesz az ülés eredménye. Természetesen vannak nézetellentétek, amikor az izraeli-palesztin viszony kerül terítékre" - mondta a diplomata.