Obama lazítana a Gázai övezet blokádján

Vágólapra másolva!
"Új mechanizmusokat" keresne Barack Obama amerikai elnök a Gázai övezet helyzetének megoldására. Szerinte Izraelnek joga van megakadályozni a fegyvercsempészetet, de biztosítani kell, hogy több áru jusson be a három éve blokád alatt álló területre. Az Egyesült Államok 400 millió dollár fejlesztési segélyt ad a palesztinoknak, amiből a tervek szerint a Gázának is jutna.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű fejlesztési segélyt nyújt a palesztin területeknek - mondta szerdán Barack Obama amerikai elnök, miután találkozott Mahmúd Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével. A pénzt házak és iskolák építésére, a vízhálózat és az egészségügyi rendszer fejlesztésére szánják, mint a hatóság által ellenőrzött Ciszjordániában, mind a Hamász radikális iszlamista mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetben.

Obama szerint az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet helyzete fenntarthatatlan. Ezért az Egyesült Államok európai szövetségeseivel, Egyiptommal és Izraellel együtt azon kíván dolgozni, hogy "új mechanizmusokat" találjon az övezet blokádjának enyhítésére. "Egyetértünk azzal, hogy Izraelnek joga van megakadályozni a fegyverek bejutását Gázába" - mondta Obama, de szerinte engedni kell, hogy több áru jusson be a területre.

Izrael 2007 nyara, a Hamász hatalomátvétele óta tartja blokád alatt a 360 négyzetkilométeres, mintegy 1,4 millió ember által lakott övezetet. Hivatalosan ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy a radikális szervezet fegyverekhez, vagy azok előállításához szükséges anyagokhoz jusson, és támadni tudja a közeli izraeli településeket. A blokád ugyanakkor komoly nehézségeket okoz a gázaiaknak: a legalapvetőbb cikkeket földalatti alagutakon keresztül, Egyiptomból kell becsempészni.

Palesztinbarát szervezetek május végén egy hat hajóból álló flottillával megpróbálták a tenger felől megtörni a blokádot, hogy segélyszállítmányokat juttassanak Gázába. Az izraeli haditengerészet Asdodba akarta irányítani a hajókat, hogy átvizsgálják a rakományt. Amikor nem engedelmeskedtek, katonák szállták meg a hajókat. Az akcióban kilenc aktivista halt meg. Az izraeliek szerint az aktivisták botokkal és késekkel támadtak a katonákra, azok csak önvédelemből tüzeltek.

Obama korábban "tragikus incidensnek" nevezte a támadást, de akkor is hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megakadályozni a fegyvercsempészetet. Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában is igyekezett felpuhítani a támadásról hozott nyilatkozatot, amely végül nem ítélte el Izraelt, csupán "gyors, pártatlan, hiteles és átlátható" vizsgálatot kért, illetve azt, hogy engedje el a hajókat és a fogva tartott civileket. A tel-avivi kormány utóbbi kérésnek eleget tett, de a blokádot továbbra is fenntartja: katonái megszálltak egy, a flottillától lemaradva érkező ír teherhajót is.