Vágólapra másolva!
Az egykor tévéstúdióként is használt óbudai zsinagóga újraszenteléséről számol be több külföldi hírügynökség, egy amerikai újság pedig egy olyan könyvről közöl kritikát, amelynek több magyar vonatkozású szála is van.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tartották az óbudai zsinagóga újraszentelését, amelyen Jona Metzger, Izrael országos főrabbija is részt vett és beszédet mondott. Az eseményről előzetesen hírt adott a Haaretz nevű izraeli lap az AP hírügynökség beszámolója alapján, és cikket közölt róla a Canadian Press is.

Az AP emlékeztetett arra, hogy a holokauszt során több százezer magyar zsidó vesztette életét. A Lajos utcában álló zsinagóga történetéről azt írják, hogy az épületet az 1960-as években textilmúzeummá alakították át, majd a Magyar Televízió egyik studiójaként használták.

Magyar híradásokból tudható, hogy a rendezvényen részt vett több politikus is: többek között Fónagy János közlekedési államtitkár, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter, és Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Az amerikai Philadelphia Inquirer egy olyan regényről közöl kritikát, amelynek magyar vonatkozásai vannak. Az egyik szereplő egy magyar zsidó, aki a holokausztban elveszíti a szüleit, majd az Egyesült Államokba költözik, és ott ismert zenész lesz belőle. Egy másik szereplő pedig egy amerikai katona, aki egy Magyarországon működő titkos amerikai börtönben dolgozik. Az Andrew Ervin által írt könyv címe (Extraordinary Rendition) is erre az úgynevezett terror elleni háborúban állítólag alkalmazott amerikai gyakorlatra utal.